Više od pola veka u ratarstvu porodica Cabuka iz Pivnica, od pre dve godine proširila je svoje vidike, te su se obrali i u organskoj proizvodnji. Od ratarskih kultura na oko 100 jutara zemlje gaje kukuruz i soju.
Lubenice i dinje iako ih mnogi spoznaju kao voće, spadaju u red povrća i to u istu grupu sa tikvicama, krastavcem i bundevom. U organskim uslovima proizvodnje, u tehnologiji gajenja lubenica i dinja, ne koriste se mineralna đubriva a u svrhu zaštite od bolesti , štetočina i korova ne primenjuju se sintetički pesticidi. Kao zamena mineralnih đubriva, u upotrebi su stajnjak, kompost, glistenjak. Kao novajlija u organskoj proizvodnji Benjamin Cabuka je jedan od malobrojnih koji na ovaj način uzgaja lubenice, dinje i tikvu za pite.
Lubenice i dinje najbolje letnje osveženje
Lubenice i dinje u sebi sadrže najviše vode – čak oko 90%. Zbog toga su, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti (100g samo oko 30 kcal) često su na jelovniku osoba na dijeti. Još ako su uzgajane na organski način- greške nema kaže naš domaćin. Ovog omiljenu povrtnu vrstu gaji na oko pola jutra. Najveću pomoć i podršku oko bostana ima od supruge ali ne retko i cela porodica uključi se u radove na njivi.
Benjamin navodi mnoge benefite bostana. Konzumiranjem ovog povrća, organizam se oslobađa viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe. Osim toga, lubinice i dinje su korisne za creva jer pomažu i normalizaciji mikroflore i uspostavljaju PH ravnotežu krvi. Organskih dinja i lubenica kod nas nema na puno mesta. Proizvođači ove slatke vrste organskog povrća mogu se nabrojati na prste.
Pored dinja, lubenice i bundeva, na malim tek oglednim površinama , za potrebe njegove porodice, Benjamin gaji i organske jagode.
Za kraj storije Benjamin, čija se porodica decenijama unazad bavi proizvodnjom nadaleko čuvenog bostana, nekada konvencijonalnog, danas organskog, otkriva kako da izaberemo najslađu lubenicu- „Ako vidite lubenicu koja ima dve žute fleke na sebi uzmite je – jer je jedna fleka nastala usled kontakta sa zemljištem a druga jeod sunca. Lubenice sa dve fleke su rasle na obodu parcele i dobijale najviše sunca. Više sunca jača fotosintezu što znači da su najslađe“, dodaje on.