Hibridi KUKURUZA sa BRZIM OTPUŠTANJEM VLAGE i dobro NALIVENIM ZRNOM

0
1959
dekalb dkc hibridi kukuruza
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U Južnom Banatu na proizvodnim parcelama jednog proizvođača posejana su četiri Dekalb DKC hibrida kukuruza. Kako su se pokazali, koje su njihove osnovne karakteristike i prednosti možete pogledati u video prilogu ili pročitati u narednim redovima.

U Južnom Banatu, tačnije u Banatskom Novom Selu, kod proizvođača Maksimović Mirka na jednoj parceli su posejana četiri Dekalb DKC hibrida kukuruza:
– DKC 4670 (FAO 370),
– DKC 5068 (FAO 430),
– DKC 5075 (FAO 450),
– DKC 5830 (FAO 580).

Darko Gole iz kompanije Bayer nam je objasnio osnovne karakteristike ovih hibrida, a prvo što je izdvojio je snažan korenov sistem koji već dve godine prati Acceleron tehnologija.

Osnovne karakteristike i prednosti

„Acceleron tehnologija je biostimulator B360 koji daje veću mogućnost korenovom sistemu pri usvajanju vlage i hranljivih materija. Pored toga, Acceleron tehnologiju čini i hemijska zaštita, tačnije fungicid i insekticid, i imamo novo oblaganje semena koja nam omogućava bolju sipljivost i precizniju setvu“, objašnjava Darko.

Kako Darko ističe, pored navedenog, jako bitna karakteristika je tolerantnost stabla na poleganje, odnosno čvrsta stabljika. „Živimo i radimo na terenu koji je poznat po pojavi košava i jakih vetrova, a kako su se Dekalb hibridi pokazali u takvim uslovima proizvodnje možemo da vidimo i danas“, kaže Darko.

PROČITAJTE I...  Hibridi kukuruza za siguran prinos

Takođe, bitne karakteristike Dekalb hibrida kukuruza koje je važno istaći su tolerantnost na fuzarijum, stabilnost tokom same proizvodnje, zatim, brzo otpuštanje vlage i, na kraju, sam prinos i laka vršidba.

DKC 4670 i DKC 5075 su hibridi novije generacije koji su jako brzo zadobili simpatije poljoprivrednika. Takođe, imali smo jako lepe rezultate kako na proizvodnim, tako i na oglednim parcelama kada su u pitanju ova dva hibrida. Preporučene gustine za njih su 65-75.000 biljaka po hektaru, u zavisnosti od tipa zemljišta i agroekoloških uslova“, objašnjava Darko.

DKC 5068 i DKC 5830 su hibridi kukuruza koji su u Dekalb porfoliju dokazani i, kako navodi Darko, iz godine u godinu pomeraju granice i pokazuju jako lepe rezultate sa minimalnom vlagom. Preporuke za gustinu setve, kada su u pitanju ova dva hibrida, su 68-75.000 biljaka po hektaru.

Darko je okrunio jedan klip kukuruza kako bi nam objasnio kvalitet zrna. „Ja upravo držim u ruci DKC 5075. Odlikuje ga tanka šapurina, dobro naliveno, kvalitetno i duboko usađeno zrno sa bogatom hektolitarskom masom“, zaključuje Darko.

PROČITAJTE I...  Da li ste čuli za proizvode iz porodice Luna?

Sagovornik: Darko Gole, Bayer
(sponzorisani članak)

Prethodni tekstIPARD podsticaji: Uskoro počinju prijave za NOVE TRAKTORE
Sledeći tekstNastavljaju se protesti: Proizvodnja na njivama i u štalama dotakla dno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime