Kako da uspešno rešimo kruškinu buvu

0
943
Agrosaveti Bayer Movento kruskina buva 01

Danas ćem pričati o kruškinoj buvi. Kako da uspešno rešimo kruškinu buvu i zašto je Movento i dalje preparat broj jedan u borbi protiv ove štetočine.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

Kruškina buva nam je zaista jedna važna voćarska tema i njeno suzbijanje nije lako. Štete koje može naneti mogu se iz jedne sezone preneti i na sledeću i zato treba da budemo oprezni i predusretljivi.

Koje su glavne osobine kruškine buve?

Kada znamo da je prepoznamo, moći ćemo i da brže reagujemo pre nego što nam nastanu neke veće štete. Kruškina buva prezimljava kao odrasla jedinka i čim krene proleće i toplije vreme (obično preko 12 stepeni), kreće i njena aktivacija. Ženke polako počinju da poležu jaja, što zavisi još i od ostalih uslova spoljne sredine.

Agrosaveti Bayer Movento kruskina buva 02

Larve, kada se ispile, kreću da se hrane tako što sisaju biljne sokove. To dovodi do toga da lišće pre vremena požuti, zatim se uvrće, suši i opada. Takođe, dolazi do zastoja u porastu letorasta, a cvetni pupoljci i plodići se odbacuju. Larve još luče mednu rosu na kojoj se razvijaju gljivice čađavice, što za posledicu ima da plodovi menjaju boju i gube tržišnu vrednost. Na listovima se zatvaraju pore i dolazi do sprečavanja procesa fotosinteze.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje krvave vaši u voću i povrću

U slučaju većeg napada možemo videti da čak cela stabla pocrne, što može izazvati veliki stres za biljku i time uticati na lošiji rod u sledećoj godini. Kruškina buva je i vektor fitoplazme koja može izazvati sušenje i propadanje kruške, čime nastaju indirektne štete.

Aktuelno 1120x185

Kako bismo što uspešnije i efikasnije rešili kruškinu buvu, važno nam je da dobro poznajemo larvene stadijume ali i da pravilno pozicioniramo preparat. Godišnje, kruškina buva ima 4 do 5 generacija. Svaka larva prolazi kroz 5 razvojnih stadijuma.

Agrosaveti Bayer Movento kruskina buva 03

Movento

Naš savet je da sa borbom protiv kruškine buve krenemo na vreme tj. u rano proleće. Bayer strategija je da u periodu pred cvetanje prvo koristimo jedan novi preparat Sivanto Prime. Sivanto će nam pomoći da smanjimo populaciju kruškine buve. Svi znamo koliko je važno da je držimo u niskoj brojnosti. Kasnije, posle cvetanja, idemo sa Moventom. Movento nam je kao artiljerija za kruškinu buvu.

Vreme primene je otprilike u prvoj polovini maja kada može doći do značajnog napada jer tada ženke nastavljaju sa polaganjem jaja. Upravo taj trenutak, kada vizuelnim pregledom uočimo da bela jaja prelaze u žuta i kada imamo oko 30% žutih jaja jeste vreme kada treba uraditi tretman sa preparatom Movento.

PROČITAJTE I...  Kako rešiti rezistentnost korova na herbicide iz ALS grupe

U slučaju veće brojnosti, tretman je potrebno ponoviti 7 do 10 dana kako bismo pokrili ostalu populaciju ove štetočine. Movento će pratiti porast biljke. Kako rastu novi lastari, tako se i on kreće i narednih 21-28 dana imamo zaštićenu biljku.

Takva dugotrajna kontrola štetočina omogućava i uštedu u proizvodnji. Rana primena Moventa dovodi i do manje medne rose. Svaka nova larva koja se ispili posle ishrane prestaje da se presvlači i uginjava. To je prava snaga ovog preparata.

Više informacija o Moventu, njegovoj dozi, karenci i primeni u zasadima jabuke, kruške ili u usevu paradajza možete naći na našem sajtu, katalogu ili nas možete pozvati. Pratite nas na našoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

Ostanimo povezani.

Marija Polić

Bayer

Prethodni tekstKako rešiti rezistentnost korova na herbicide iz ALS grupe
Sledeći tekstSPOS prijavio Lidl tržišnoj inspekciji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime