Luna Experience – Dokazana efikasnost u eliminaciji pepelnice i čađave krastavosti jabuke

0
714
bayer voce
Ilustracija: Bayer CropScience Srbija

I ove sezone je proleće preduhitrilo kalendar. Buđenje vegetacije je počelo sredinom februara, a istovremeno su radovi morali da se ubrzaju u voćnjacima. U želji da nas proleće ne iznenadi, pripremamo se za intenzivnu borbu protiv prouzrokovača bolesti u našim zasadima. Blaga zima i rano kretanje vegetacije su nametnuli izazovan zadatak.

Najčešće o zaštiti jabučastog voća od prouzrokovača bolesti razmišljamo nešto kasnije u odnosu na koštičavo voće. Rano i toplo proleće ubrzavaju pripreme. 2023. je bila posebno povoljna za prouzrokovača čađave krastavosti jabuke i male greške u tretmanima kod osetljivog sortimenta su izazvale ozbiljnu štetu. Ako se nastave vremenske prilike sa padavinama, ponovo se može očekivati jaka infekcija.

Za razvoj prouzrokovača pepelnice prošla godina je takođe pogodovala, a u zavisnosti od rezidbom uklonjenih zaraženih grančica, pojava primarne infekcije takođe može biti značajna.

Kada je pravo vreme za zaštitu?

Preporučljivo je da se sa zaštitom započne od kretanja pupoljaka kontaktnim preparatima koji imaju dobru pokrovnost. Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, primena sistemika u suzbijanju prouzrokovača čađave krastavosti i pepelnice se preporučuje od fenofaze ružičastih pupoljka.

PROČITAJTE I...  PRVI TRETMAN pšenice: Nova i kompletna rešenja

Čak i u ovoj ranoj fazi može da se koristi Luna Experience, koja štiti biljku od prouzrokovača čađave krastavosti i pepelnice sa kombinovanom snagom dve aktivne supstance sa različitim mehanizmom delovanja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako deluje fungicid Luna Experience?

Jedana od njenih aktivnih materija je fluopiram, koji je posebno jak u zaštiti od pepelnice. Jedan deo preparata se brzo apsorbuje, ali drugi deo ostaje na površini biljke i snažno se vezuje za voštani sloj. Zbog ovog svojstva, pored svog sistemičnog efekta, pruža i zaštitu sličnu onoj koju daju kontaktni preparati.

Još jedan aktivan sastojak preparata je tebukonazol, čiji se efekat ispoljava ne samo na pepelnicu, već i na čađavu krastavost. Tebukonazol je jedan od najšire primenjenih triazola, koji se koristi već decenijama, i zahvaljujući širokom spektru delovanja i pouzdanom efikasnošću još uvek je nezamenljiv u zaštiti voća.

Način primene

Važno je napomenuti da se u slučaju jakog pritiska infekcije i osetljivog sortimenta preporučuje, uz primenu sistemičnih fungicida, dodavanje kontaktnih preparata. Dakle, uz Lunu Experience, u cilju efikasnog suzbijanja prouzrokovača čađave krastavosti, preporučljivo je dodavanje kontaknih fungicida u gore navedenim uslovima.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje krvave vaši u voću i povrću

Ne smemo zanemariti i limitirajući postulat u zaštiti bilja, a to je praćenje i prognoza
prouzrokovača, kako bi se pravovremeno primenio preparat i postigla maksimalna
efikasnost.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Luna Experience se može koristiti tri puta u jednoj vegetaciji u jabukama, od crvenih
pupoljaka pa sve do 2 nedelje pre berbe. Kako se približavamo berbi, možemo da
iskoristimo efikasnost Lune Experience za bolesti skladištenja.
Ali to je za drugu priču…

Prethodni tekstProizvodnja mleka u Srbiji pala za više od 20 posto
Sledeći tekstZelena rezidba voćnjaka: Korisnost, kada i kako se izvodi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime