Kako odrediti formulu prinosa ozime pšenice

0
1221
Agrosaveti---Bayer---Formula-prinosa-ozime-psenice---02

Formula prinosa ozime pšenice veoma je jednostavna. KOLIČINA KLASA puta KOLIČINA ZRNA puta MASA ZRNA jednako je PRINOS. Ali na putu do ostvarenja te formule, nailazimo i na probleme i izazove.

Tokom jeseni i zime, navikli ste da na zimskim prezentacijama dobijate znanje. I u novim okolnostima smanjenih ličnih kontakata, želimo da ostanemo povezani sa Vama i da nastavimo tamo gde smo stali.

Proizvođač u toku samo jedne sezone mora da donese veliki broj dluka. Sa druge strane, ni jedna godina nije ista, te su odluke teške, neponovljive i jedinstvene. Koju kulturu sejati, na kojoj površini, izabrati sistem obrade, odrediti norme osnovnog đubriva, kada krenuti sa setvom. Sve su to odluke koje su na proizvođačima. Bayer želi da Vam pomogne da bar deo tih odluka donesete lakše, da Vam pomogne da smanjite rizike i da dođete do dobre žetve.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Danas pričamo o Formuli prinosa ozime pšenice. Formula koju vidite izuzetno je jednostavna. KOLIČINA KLASA puta KOLIČINA ZRNA puta MASA ZRNA jednako je PRINOS.

PROČITAJTE I...  Na rubu propasti: Ratari nekako preživeli ovu godinu, a sledeću ne znaju kako će

Agrosaveti---Bayer---Formula-prinosa-ozime-psenice---01

Da bismo uspeli i da bi ova formla donela dobar rezultat, neophodno je da donesemo puno odluka.

Postavlja se pitanje kada se definišu elementi prinosa ozime pšenice?

Možete videti da smo trenutno u fazi formiranja količine klasa. U toku jeseni, zime i ranog proleća formira se količina klasa. Za ovaj period, no što je neophodno i ono što moramo da učinimo jeste da postavimo ciljeve.

Prvi cilj je imati 500 do 700 klasova po metru kvadratnom. To je osnovni i prvi cilj. Drugi cilj je dobiti glavno stablo i jedan do dva bočna izdanka. Ovo je vrlo jednostavna stvar. Ipak, u ovom procesu se kriju neke mena i greške, keiju se neki problemi.

Agrosaveti---Bayer---Formula-prinosa-ozime-psenice---03

Problemi

Prvi je loše upravljanje biljnim ostacima. Zašto? U rotaciji useva pšenica najčešće dolazi iza kukuruza. Ogromna masa biljke koju treba usitnitii pravilno rasporediti u zemljište. Osnovna obrada je ta koja determiniše ostvarivanje ovog cilj ili predupređivanje ove mane. Ukoliko stvorimo sloj sabijenog zemljišta, mi ćemo imati prevlažan zemjišni sloj, imaćemo oticanje sa površine zemljišta. Sa druge strane, nakon topljenja snega, imaćemo zavarivanje zemljišta. Sve to jeste važno, a ono što je još važnije je leto. Period u koji dolazimo sa deficitom vlage u zemljištu, gde nam je potrebna vlaga sa većih dubina, koju biljka pšenice sa svojim snažnim, razvijenim korenm može da usvoji iz dubljih slojeva. Na taj način smanjuje stres i ostvaruje dobro nalivanje zrna, i na kraju, ostvaruje dobar prinos.

PROČITAJTE I...  Kukuruz zaostao u razvoju, pšenica oštećena mrazom

Još jedna od čestih grešaka je svakako i dubina setve. Možete videti kako izgleda dobro formirana biljka, biljka koja je sejana na dubini od 2cm do 4cm, koja je kompaktna i dobro razvijena. Sa druge strane možete videti biljku koja je posejana dosta duboko, koja se mučila i istroila svoju energiju za izlazak na površinu zemljišta i koja nespremna ulazi u zimu.

Agrosaveti---Bayer---Formula-prinosa-ozime-psenice---04

Mi želimo da dobijemo dobro zaštićeno seme, posejano u dobroj dubini, sa dobrim startom i koja kompaktna i spremna ulazi u period zime. Zato vratimo se na ciljeve. Osnovni cilj nam je da dobijemo 500 do 700 klasova po metru kvadratnom. Kako to da ostvarimo? Dobro dorađenim semenom u saradnji sa kompanijama koje imaju dobru genetiku i koje nam mogu omogućiti dobro nicanje, ujednačen usev koji će u žetvi dati dobar rezultat.

Pozivamo vas da nađete vreme da ostanemo povezani, da podelimo znanje i da dođemo do dobrih rezultata.

Dragan Lazarević

Bayer

Prethodni tekstFarma krava u Dobrači kod Kragujevca
Sledeći tekstBesplatne piliće za zainteresovane buduće odgajivače

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime