Besplatne piliće za zainteresovane buduće odgajivače

13
2826
Agrosaveti---besplatni-pilici---01
Timac AGRO

Državni savez živinara Srbije je preko Ministarstva poljoprivrede obezbedio besplatne piliće domaće rase sa ciljem da se poveća broj autohtonih rasa, kao što je to banatski gološijan.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Kako nam je rekao predsednik Saveza živinara Srbije, Radomir Erić, biće podeljeno do 40.000 pilića, a jedini uslov je da zainteresovani imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

“Uz piliće ide i alkica koja će biti osnov za matičenje, pa ko odgaji te piliće, a imaćemo i komisiju koja će obilaziti farme i po standardu odvajati šta je dobro, a šta nije, imaće prava na subvenciju od 450 dinara po jedinki. Matematika je takva da na 100 jedinki, jedno domaćinstvo može da zaradi oko 180.000 dinara godišnje.” – kaže Erić.

Coltrane 1120x180

Budući odgajivač mora da bude odgovoran i da kokoške drži najmanje dve godine, dodaje naš sagovornik.

Agrosaveti---besplatni-pilici---02

SAČUVATI DOMAĆE RASE ŽIVINE

A šta je zapravo cilj ovog projekta? Kako kaže naš sagovornik, cilj je sačuvati domaće rase živine, a zbog svojih brojnih pozitivnih karakteristika, one to svakako zaslužuje.

Tekton 1068x180px

“Mi bismo voleli da nam akcija uspe. To znači da bismo želeli da pilići odu u prave ruke, kod pravih domaćina koji će nastaviti time da se bave. Cilj nam je zapravo da se rašire naše stare rase. Banatski gološijan, somborska kaporka, svrljiška kokoš, kosovski pevač itd. Ovo je začetak akcije. Imamo mi i domaće morke, ćurke, jer zašto bismo mi držali strane rase kada imamo naše, domaće, zdrave, otporne.” – ističe Radomir Erić.

PROČITAJTE I...  Somborska kaporka odlična za proizvodnju jaja i mesa

Agrosaveti---besplatni-pilici---03

PO 100 PILIĆA PO DOMAĆINU

Prva tura banatskog gološijana se sprema. Prvi pilići kreću iz Čuruga, a naš sagovornik ističe da je reč o veoma produktivnoj rasi koja zaista zaslužuje da se omasovi.

“On je nekada nosio 40-80 jaja, a sada nosi od 180-240 jaja godišnje. Nije više reč o kokoški koja teži 2 kile, već ona sada ima oko 3 kilograma, a petlovi idu i do 5. Ne moraju da se vakcinišu, otporni su jako. Banatski gološijan nije zahtevan, voli da je slobodan, da se šeta, to je praktično salašarska kokoš.” – dodaje Erić.

Zainteresovani će dobiti najmanje 100 pilića, što je dobar osnov, odnosno vetar u leđa, za sam start priče u vezi sa pokretanjem farme domaćih rasa živine, smatra naš sagovornik.

Baner merlin Flexx
Prethodni tekstKako odrediti formulu prinosa ozime pšenice
Sledeći tekstIzvoz jabuke teče neometano, cena zadovoljavajuća

13 KOMENTARA

  1. Šta vlada i ministarstvo rade za one koji nemaju zemlje , nemaju posla i ne mogu raditi teške poslove zbog zdravstvenih problema .

  2. ja sam vikendas i rado bi odgajao stotinak ti pilica a nemam pravo jel nemam domacinstvo. Kako i kome da se javim a staju i prostora imam ya ispust i setnju koliko hoce. hvala ako moye bar nesto 30 50 kom.

  3. Moje poljoprivredno gazdinstvo je zaitetesovano za ovu vrstu kokoši.Zamolio bih da mi se javite radi informacija na broj 062/695 062 ili mi prosledite kontakt broj

  4. Ovo je prava stvar zainteresovan sam za piliće, zagovornik sam domaće hrane
    i čestitam na ideji pozdrav Živoin Mramor kod Niša

  5. Čuo sam se sa gospodinom Erićem.. Rekao mi je da ova podela pilića ne važi za poljoprivrednike iz Vojvodine. Već samo za užu Srbiju. smešno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime