CENA MLEKA ZABRINJAVAJUĆA
Gazdinstvo Jovana Milovanovića iz Dobrače kod Kragujevca se oduvek bavi stočarstvom, a sve to naravno prati i ratarstvo. Jovanov otac je nastavio očevim stopama, to je uradio i naš domaćin, kao i njegov sin. Imaju farmu krava, bave se mlečnim govedarstvom, u štali je simentalac, a mušku telad ostavljaju za dalji tov.
“Ukupno imam 30-ak grla, od toga 10 krava, 5 junica, ostalo su telad, bikovi. Uvek ostavljam mušku telad za dalji tov, a žensku za proširenje. Uvek planiram neko proširenje, evo sad smo i novu štalu napravili. Stara štala je dosta loša, ali nije se imalo vremena, novca, ali nekao smo uspeli, pa će sad biti malo lakše.” – kaže nam naš domaćin.
Štalski prosek je oko 15-16 litara, ali naši domaćini se trude da postignu bolje rezultate. Jovan nam kaže da nije lako, jer je cena mleka veoma niska, dok su svi ostali inputi koji prate proizvodnju mleka iz godine u godinu sve veći.
“Nisam ni malo zadovoljan sa cenom mleka, ko bi bio zadovoljan sa 30 dinara? Neću da kažem da je ta cena već 10 godina, a jeste, i duže od toga. A pre deset godina kolika je bila cena goriva, ili nekog dela za traktor, ili veštačkog đubriva, koncentrata…to se kao neprimećuje, ali to stalno malo po malo raste, a cena mleka ne mrda.” – ističe Jovan.
SUBVENCIJE I PREMIJA DOBRO DOĐU, KAD DOĐU
Mnogi stočari kažu da je premija koju dobijaju ustvari jedina zarada u ovoj priči, no, ti novci kasne, te nije lako pregurati, smatra Jovan.
“Koliko krava pojede svaki dan? Ta krava bi trebala da zaradi i za taj traktor, i za gorivo, jer taj traktor radi za nju. Sve se crpi iz te krave. U oktobru nam je isplaćen drugi kvartal, znači kasni se sa isplatama i premija i subvencija. Seljak svuda nešto čeka, prihodi su manji iz dana u dan, tonemo.” – priča nam naš domaćin.
TOV BIKOVA – BEZ ZARADE
Svu mušku telad Jovan ostavlja za tov, te se nada da će se i cena popraviti dok nova tura ne dospe za prodaju.
“Letos sam prodao po 1.9 eura, nije ni to nešto, ispod 2 eura ne sme biti, a 2.20 da kažeš da imaš neku zaradu. Sad čujem da idu po 1.7-1.6, po toj ceni on je sam sebe pojeo.” – smatra Jovan.
Kao što smo već spomenuli, naši domaćini uskoro završavaju novi objekat, savremeniji, adekvatniji, te u tom pravcu idu i njihovi planovi. Trebalo je ovo poodavno da se uradi, dodaje Jovan, ali mlečno govedarstvo, kao ni tov, nije profitabilna grana iz koje se mogu izvući sredstva za ozbiljnija ulaganja. I sa setvom su okasnili 20-ak dana, kao i mnogi drugi, ali da su premije stigle ranije, i setva bi bila u optimalnom roku, ističe naš domaćin.