Vreli talas devastirao polja pšenice u Evropi

0
883
Agrosaveti - Ekstremno toplo vreme u EU 01

Ekstremno toplo vreme devastiralo je polja pšenice širom severne Evrope, dok je kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiša u regionu Crnog mora srezala procene proizvodnje, prouzrokujući skok cena zbog straha od daljeg propadanja useva.

Spyrale Adama 1120x1080

Dokazi ozbiljne štete na usevima sve su brojniji, budući da ishod žetve u Nemačkoj, drugom najvećem proizvođaču pšenice u Evropskoj uniju, i u Skandinaviji, dodatno utiče na smanjenje procena roda u 28-članom bloku.

„Situacija je katastrofalna u severnoj Evropi“, kaže glavni analitičar konsultantske kompanije Stratedži grejns, Andre Defua za agenciju Rojters.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Smanjena prognoza ovogodišnje žetve pšenice u EU

Ta kompanija je prošle nedelje smanjila prognozu ovogodišnje žetve pšenice u EU ispod 130 miliona tona, što je šestogodišnji minimum, a Defua najavljuje da bi moglo doći do novog revidiranja procene.

Francuska, najveći proizvođač u EU, takođe se suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri srezali procene ovogodišnje žetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona požnjevenih prošle godine.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Skandinavija i druge baltičke države takođe su pretrpele štetu, pri čemu je rod pšenice u Švedskoj zabeležio pad od 40 odsto, dok u Britaniji, gde se očekuje pad ovog useva na petogodišnji minimum, ratari nestrpljivo čekaju rezultate.

PROČITAJTE I...  Vlada će ograničiti izvoz pšenice iz Srbije

„Daleko je gore nego što smo očekivali,“ kaže analitičar Sebastjan Ponsele iz kompanije Agritela.

„Prošli su meseci otkako je kiša padala u nekim delovima severne Evrope, a u Nemačkoj se ne očekuje kiša još najmanje dve nedelje“, dodaje on.

Urgentna pomoć poljoprivrednicima ugroženim sušom

Reagujući na krizu, Evropska komisija saopštila je da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnom sušom, i da će im dozvoliti da koriste neobrađeno zemljište kako bi nahranili stoku.

Cena pšenice porasla je za više od 20 odsto na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha pšenice. Na skok cena uticala je i teška suša koja je pogodila useve u Australiji.

Cena fjučersa pšenice na berzi Euronext dostigla je petogodišnji maksimum od 214,50 evra po toni u četvrtak.

Ukupna proizvodnja je pala na petogodišnji minimum, saopštio je Međunarodni savet za žitarice, nakon što je smanjio projekcije za četiri najveća proizvođača u EU – Francusku, Nemačku, Britaniju i Poljsku.

Izvor: Agronews, Tanjug

PROČITAJTE I...  Nikša agrar napravio potez koji se ne pamti
Prethodni tekstRatari ostaju bez zemlje
Sledeći tekstIstraživači otkrili novih 27 virusa pčela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime