Optimalan procenat vlage u kukuruzu za skladištenje

0
405

Jedna od najvažnijih mera koju treba uraditi posle skidanja kukuruza predstavlja merenje vlage, neophodno je odrediti pravo vreme kada će se uraditi žetva u zavisnosti od nivoa vlage. Kukuruz se čuva u zrnu ili u klipu. Da bi se skladištio, on se najpre suši ili dosušuje u sušarama i provetrava. Sušenje povećava troškove, a sam cilj sušenja je da se zrnu kukuruza smanji višak vlage na onoliko procenata koliko je neophodno za život semena. Iz tog razloga sušenje ima značajnu ulogu u skladištenju kukuruza, naročito ako je sadržaj vlage u zrnu iznad 30 %. Visok sadržaj vlage otežava sam postupak sušenja kukuruza.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Način sušenja kukuruza zavisi od namene zrna

U lozničkom kraju kukuruz se pretežno koristi u zrnu.  Ako se zrno upotrebljava za ishranu onda se koristi način sušenja koji će očuvati hranljivu vrednost zrna. Ako se zrno koristi kao semenski materijal pri sušenju se vodi računa da ne dođe do oštećenja klice što bi smanjilo klijavost semena.

Visok sadržaj ulja otežava skladištenje kukuruza jer lako užegne, ističu savetodavci. Kukuruz sa povećanom vlagom u zrnu se najpre čisti, a potom ide na sušenje.

2022 Custodia 1120x1080

Potrebna vlaga u kukuruzu za skladištenje

Optimalan procenat vlage u kukuruzu prilikom skladištenja iznosi od 14-15 procenata, kada kukuruz može da se spakuje ne samo na podno skladište u sloju od 50-60 santimetara, već to može da bude i visina od 2-3 metra prilikom skladištenja. Kukuruz sa tim procentom vlage može da ide i u ambare ili čardake.

PROČITAJTE I...  Zašto izabrati Dekalb

Naš sagovornik ispred savetodavne stručne slube u Loznici kaže da ratari nisu uvek spremni da poslušaju savete struke i koriste odgovarajuću FAO grupu zrenja da bi mogli da skladište kukuruz u zrnu na adekvatan način.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Struka kaže da priprema kukuruza za skladištenje počinje sa prolećnom setvom, kada treba krenuti sa grupama FAO 300 i 400, vršanje treba obaviti u septembru, sa vlagom od 14-15 %, I onda mogu da skladište kukuruz na podnom skladištu kako bi izbegli troškove sušenja. Izbor hibrida FAO grupe 500 I 600 nose sa sobom rizik od sušenja i od velike vlage u berbi.

Najbolja temperatura za prosušivanje zrna je 4,5-5 stepeni sa relativnom vlažnost vazduha od 40-50 procenata.

MPS2022 GBaneri

Sagovornik: Milenko Đurić- PSSS Loznica

Prethodni tekstSrpsko vino: Zašto je Kikinda bogomdana za podizanje vinograda
Sledeći tekstNa pijacama niska cena jabuka, čuvati rod za zimu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime