Na pijacama niska cena jabuka, čuvati rod za zimu

0
82
pijaca
Foto: Pixabay

Na zelenim i kvantaškim pijacama najviše se kupuju domaće jabuke, jer su ove godine jeftinije, pa se kilogram može naći i za 30 dinara. 

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Na zelenim i kvantaškim pijacama velika je tražnja za domaćim jabukama koje su ove godine značajno jeftinije na zelenim pijacama, nego u megamarketima.

Upravnik beogradskog kvantaša Nenad Marinković ističe i da je velika ponuda ovog voća uslovila njegovu nižu cenu, koja se na veliko kreće od 35 do 60 dinara. Naši reporteri su zabeležili da se na zelenim pijacama jabuke mogu kupiti i za 30 dinara, što je jeftinije nego na kvantašu.

2022 Custodia 1120x1080

Međutim, primetan je i veliki raspon cena jabuka.  Uglavnom se mogu pazariti po ceni od 40 do 80 dinara, ali na pojedinim mestima se prodaju i za 150 i 200 dinara. Cena jabuka u trgovinskim lancima se kreće od 90 do 160 dinara. Cena ajdared na akciji je 50 dinara, dok kilogram zlatnog delišesa potrošače košta 70 dinara.

Stručnjaci za voćarstvo ukazuju da je u proizvodnji srpskih jabuka ove jeseni dostignut istorijski maksimum i da će ih biti pet do šest odsto više nego lane. Kako navode, trenutno je niska cena ovog ploda na veliko, pa rod treba čuvati za zimu kada će ona biti viša, kao i kod drugog voća.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Izvor: Novosti

PROČITAJTE I...  Zaštita jabuka u fenofazi od zelenih buketića do roze pupoljka
Prethodni tekstOptimalan procenat vlage u kukuruzu za skladištenje
Sledeći tekstObratite pažnju: Suva trulež uljane repice umanjuje prinos i do 50 odsto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime