Zašto izabrati Dekalb

0
166
Agrosaveti Bayer Dekalb kukuruz 03

Danas ćemo razgovarati o Dekalb hibridima kukuruza i prednostima koje vam pružaju. Dekalb ima tradiciju rada na oplemenjivanju i selekciji hibrida dužu od jednog veka.

Krenuli smo 1912. godine, a 1934 godine nastao je i prvi hibrid u svetu. Zato smo danas svetski lideri na tržištu semenske robe. Svako treće posejano seme u sveti je Dekalb seme.

Karakteristike Dekalb hibrida

Kada sagledavamo ključne prednosti Dekalb hibrida kukuruza, pored visokog i stabilnog prinosa, tu su i ostale brojne prateće važne osobine i prednosti. Jedna od važnih osobina Dekalba je razvijenost jakog i moćnog korenovog sistema sa velikim brojem korenovih dlačica koje prožimaju duboke slojeve zemljišta. Upravo takav korenov sistem će u najsušnijem periodu godine obezbediti vlagu neophodnu biljci kukuruza.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti Bayer Dekalb kukuruz 01

Pre par godina na našem Inovativnom centru u Temerinu, imali smo iskopan profil zemljišta gde su brojni poljoprivredni proizvođači imali priliku da prvi put vide uživo Dekalbov moćan korenov sistem. Da se uvere koliko površinu i zapreminu zauzima, kao i dubinu od preko 2 metra. To je važno u sušnijim i ekstremnijim godinama za proizvodnju kukuruza.

PROČITAJTE I...  Robne rezerve nastavljaju razmenu kukuruza za junad

Sledeća važna karakteristika Dekalbove genetike je erektivni položaj listova. Brojni istraživači u svetu su potvrdili da genetika koja ima erektivne listove je genetika koja trpi veće sklopove i pruža visoke prinose sa niskim sadržajem vlage zrna. Upravo Dekalbova genetika je takva genetika. Važnost erektivnih listova je još u tome da sunčeva svetlost pada pod uglom od 90 stepeni. Na taj način je najviše iskorišćen proces fotosinteze. Biljka još bolje asimilira hranjive materije, što kasnije doprinosi i većem prinosu. Erektivni listovi smanjuju transpiracionu površinu, te je gubitak vlage manji.

Pored navedenog, sinhronizacija cvetanja je još jedna izuzetno važna osobina, pogotovo u sušnim godinama, kao što je bila 2017. u Banatu. Tada su brojni proizvođači shvatili ovu prednost kao ključnu. Pored Dekalbovih hibrida imali su neke druge hibride i Dekalb je dao bitno bolje prinose od ostalih. Zašto? Zato što je u tim kritičnim fazama značajno bolje odradio polinaciju i oplodnju. Ovo je doprinelo formiranju većeg broja duboko usađenih kvalitetnih zrna na klipu. To se odrazilo kroz veći prinos u tako sušnoj godini.

PROČITAJTE I...  Dekalb farm progres show
Sklop

Dekalbovu genetiku odlikuje poseban selekcioni program hibrida koji mogu da podnesu visoke gustine i pruže visoke prinose sa niskim sadržajem vlage. Radimo višegodišnja testiranja sa preko 1000 ha ogleda i 2000 podataka po hibridu. Znamo da svaki hibrid ima jedinstveni krivu reakcije na različite gustine setve, koja je obično određena genetikom i uslovima proizvodnje. Naše preporuke optimalnih gustina su u skladu sa maksimalno ostvarenim profitom.

Agrosaveti Bayer Dekalb kukuruz 02

Čvrsto stablo je jedna veoma važna osobina koja doprinosi očuvanju prinosa, pogotovo za regione sa jakim vetrovima gde su se Dekalbovi hibridi dokazali kao pouzdani partneri vaše proizvodnje.

Dekalbovi hibridi se odlikuju sa niže pozicioniranim klipom kao i čvrstim stablom, tolerantnim na poleganje koje se izuzetno lako i brzo kombajnira, samim tim se ostvaruje ušteda u vremenu i potrošnji goriva. Pored toga, Dekalb poseduje izuzetno duboko usađeno kvalitetno zrno koje se odlikuje brzim otpuštanjem vlage, što doprinosi ostvarenju visokih prinosa.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o Dekalbovim hibridima, možete nas slobodno kontaktirati. Posetite nas na društvenim mrežama. Ostanimo povezani.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Dejan Nedeljković

Bayer

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime