Projekat Rane setve, kompanije Pioneer

0
819
Agrosaveti Corteva Pioneer projekat rane setve kukuruz 02

Prošle godine, zajedno sa našim proizvođačima ušli smo u projekt Rane setve koristeći iskustva drugih zemalja poput Italije i Amerike. Došli smo do saznanja da je rana sevta daleko bolja od kasnije setve.

Prednosti rane setve u odnosu na kasnu su višestruke. Na prvom mestu, bolji su uslovi spoljne sredine za kukuruz. Potpm, niža je biljka, niže je položaj klipa i time je on stabilniji od nekog poleganja ili loma stabla. Niža je vlaga u samom momentu žetve što je veoma bitno. Ima dublji kurenov sistem tako da kada i dođe do stresa u sušnom periodu on je tolerantniji na sušu.

Agrosaveti Corteva Pioneer projekat rane setve kukuruz 03

Kada se sve ovo uzme u obzir, dobija se povećan prinos, veći prinos i ono što je najbitnije povećava se time i profit.

Kada se ulazi u ranu setvu?

U ranu setvu ulazimo kada se steknu minimalni uslovi za start. To je nekada i u određenom periodu meseca marta. Za ranu setvu je neophodno imati kvalitetno seme, kvalitetne hibride i jako je bitno biti u kontaktu sa vašim promoterima koji će vam pružiti informaciju kada tačno da uđete, bez rizika, u ranu setvu.

PROČITAJTE I...  Suša devastirala kukuruz: Savet ratarima da ne čuvaju kukuruz u klipu

Kada govorimo o samoj proizvodnji, često se naši proizvođači okreću FAO grupama 300 i 400. U praksi se jako dobro pokazala kombinacija rane setve i kasnijih Pioneer-ovih hibrida FAO grupe 600 koji imaju visok potencijal prinosa. Iz tog razloga, naša preporuka je da kada sejete rano da idete na kasnije FAO grupe zrenja poput hibrida P0900, dobro poznatog hibrida P0725, P1114, kao i akvamaks hibrida P1241.

Mirko Pavkov

Pioneer

Prethodni tekstSkok cene svinja
Sledeći tekstZaštita jabuke od pepelnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime