Skok cene svinja

0
1123
Agrosaveti---farma-svinja---Stapar---03

Nakon sastanka u resornom ministarstvu koji je održan na inicijativu stočara, i nakon predatih zahteva, desio se skok cene svinja. Stočari kažu da su preduzete mere vrlo brzo dale željeni efekat.

Spyrale Adama 1120x1080

“Trenutna cena svinja je 135-140 dinara + pdv za farmersku robu, sa tendencijom rasta, dakle, mere su urodile plodom.” – kaže Boro Šuljmanac iz Laćarka.

Naš sagovornik dodaje i to da je trenutna potražnja za svinjama velika, ali i da su tokom prethodnog perioda svinjari pretrpeli ogromne gubitke.

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 01

“Broj tovljenika nam se smanjuje, domaće svinjarstvo je išlo silaznom putanjom, gasilo se. Zbog slobodne trgovine imali smo velik uvoz tovljenika. Da li oni uvoze žive svinje, ili meso, to je nama isto. I jedno i drugo nije dobro za domaću proizvodnju. U prethodnom periodu izgubili smo ogroman novac. Neophodno je bilo reagovati.” – dodaje Šuljmanac.

Naš sagovornik dodaje i to da mi nemamo višak svinja u Srbiji, dosta ljudi je odustalo od ove priče, te će se vrlo brzo videti da svinja sada nemamo dovoljno ni za domaće potrebe. Sa druge strane, neophodno je nekako balansirati uvozom kako se domaća proizvodnja ne bi u potpunosti ugasila.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180
PROČITAJTE I...  Uzgoj malina u selu Vina kod Leskovca
Prethodni tekstKleopatras – naš hibrid za medalju
Sledeći tekstProjekat Rane setve, kompanije Pioneer

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime