Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

0
432
Agrosaveti - Dobar rod psenice 01

Prolećna setva nam se polako bliži, radovi i pripreme su u punom jeku. Vreme uglavnom ide na ruku poljoprivrednicima i prave se planovi setvene strukture za ovu godinu. Prošla godina bila je teška i nepovoljna, pa se za ovu setvu pazi na svaki dinar i razmišlja gde i kako najbolje investirati. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Veoma je važno da se koristi kvalitetno seme, kao i đubrivo, ali da se ne rasipa napamet bez detaljne analize koja će reći šta je potrebno zemlji i biljci. Hranljivi elementi se ne apsorbuju iz zemljišta u istim količinama. Najviše se usvajaju azot, fosfor i kalijum. Sadržaj hraniva u zemljištu podložan je promenama tokom vremena. Brzina promene zaliha hranljivih materija zavisi od tipa zemljišta, načina njegovog korišćenja, perioda godine, biljne vrste, i klimatskih uslova. Poljoprivredna stručna savetodavna služba u Šapcu već par godina koristi N-min metodu, koja smanjuje troškove i povećava prinose u žetvi.

Zadatak struke: Naći način za solidan prinos u lošim godinama

Biljke u toku vegetacije usvajaju hranljive materije iz zemljišta, što dovodi do brze promene njihovog sadržaja. Prošle godine u Mačvanskom kraju u proseku je bilo preko 1 vagona ili 10 tona pšenice po hektaru. Analiza zemljišta je važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos.

Adama Sultan 1120x180

Pri određivanju količine lako pristupačnog azota za potrebe N-min metode uzorci zemljišta se uzimaju krajem zime i početkom proleća. Naš sagovornik ističe da je zadatak struke da u lošim godinama nađe način kako da se dobije solidan prinos. Uzimanje uzoraka vrši se svake godine zbog velike pokretljivosti azota u zemljištu, koji se lako gubi, kao i zbog njegovog velikog uticaja u formiranju prinosa.

PROČITAJTE I...  Nema matematike u proizvodnji pšenice, a ni suncokreta

Poljoprivreda je kompleksna stvar gde su pomešani biotički i abitotički činioci, tj. uticaji čoveka i prirode. Mnogo je faktora koji utiču na rast i razvoj biljka, i mnogo je parametara koji utiču na samu proizvodnju. Jedan od tih parametara je i provera azota u zemljištu, u ovom trenutku, kod strnih žita. Ukoliko se azot kao glavni nosilac prinosa ima na raspolaganju u optimalnoj meri i kada nam N-min metoda pokaže kolike su njegove zalihe prinos može da se poveća i za 30 procenata.

pylon galenika jan 023

Uzimanje uzoraka zemljišta za potrebe N-min metode predstavlja jednu od najznačajnijih mera pravilne primene mineralnih đubriva. Reč struke, a ujedno i poruka svim proizvođačima glasi da konačno i jednom za svagda treba raskinuti sa rasipanjem đubriva napamet.

Sagovornik: Darko Simić, PSSS Šabac

KWS banner 728x90
Prethodni tekstAloe vera – Održavanje u saksiji i upotreba kao kućni lek
Sledeći tekstUzgoj jagode: Zarada već prve godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime