Uzgoj jagode: Zarada već prve godine

0
338

Mladi poljoprivrednik iz sela Kopljari, koje se nalazi u srcu Šumadije, pored toga što ima prelep vinograd, odlučio se da dodatnu zaradu u vidu uzgoja jagode. On je podigao bankove na oko 30 ari, na otvorenom polju, a u planu je i podizanje  plastenika naredne godine. Evo i zašto se odlučio baš za jagodu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Nije potrebna velika površina

Marko se redovno savetuje sa strukom po pitanju pravilnog uzgoja jagoda. Sadnja ove ukusne voćke donosi zaradu već prve godine, a početna ulaganja se brzo vraćaju sa čak duplo većim prihodima. Početak u podizanju zasada dodatno olakšava i to što nije potrebna velika površina, pa proizvođači  mogu sasvim solidno da žive i od 50 ari zasada jagoda. Za sve koji počinju uvek se savetuje da u samom startu ne idu na veće parcele.

Malo koje voće donosi bržu zaradu i manja ulaganja od jagode, pa se sve više poljoprivrednika okreće ovoj proizvodnji. Jagoda je u Srbiji, zbog dobre profitabilnosti počela da se uzgaja i u atipičnim arealima za ovu voćnu vrstu, na primer u Mačvi koja je tradicionalno stočarski kraj gde se prevashodno gaje svinje, a potom i goveda. Naš sagovornik kaže da se narednog leta nada dobrom rodu.

Magnetic 1120x185px

Uzgoj jagode u plasteniku – bolja zarada

Kada je reč o proizvodnji u zaštićenom prostoru ulaganje jesu veća, ali zato sa druge strane jagode brže stižu na rod i plasman je zagarantovan. Sortiment zatupljen kod nas je raznovrstan, i ima raširenu vegetaciju, dužinu berbe i kvalitet, pa tako imamo rane, srednje rane I kasne sorte jagoda  poput: Kleri, Džoli, Deli, kao i industrijsku sortu Zenga Zengana. Deo je namenjen za konzum, a deo za industrijsku proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vraća od 40 do 55 odsto investicija u plastenike i zalivne sisteme. Subvencioniše se i sadni material.

ExelGrow Adama 1120x180

Saradnju sa savetodavnom stručnom službom iz Kragujevca, Marko ocenjuje kao veoma dobru i dodaje da su bili uz njega u svakoj novoj etapi tokom proizvodnje jagoda.

Sve više mladih se odlučuje za uzgoj jagoda, a neki se odlučuju i korak dalje. Umesto na pijaci, svoje jagode prodaju u kreativnim objektima koje su sami napravili i koje ne možete da ne primetite. Pogledajte kako je ovaj mladi poljoprivrednik staru kamp kućicu pretvorio u jagoda kućicu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Marko kaže da je u planu da se sledeće godine proizvodnja poveća na jedan hektar. Jagoda iz Srbije se osim na domaćem tržištu plasira i na tržište Rusije i Evropskih zemalja.

Sagovornik: Marko Ivović, selo Kopljari

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstRatari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose
Sledeći tekstZastrašeni poljoprivrednici odustali od protesta u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime