Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku

0
129
mleko
Foto: Pixabay

Od 1. decembra ove godine nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku je, prema pravilniku koji je bio na snazi, trebalo sa 0,25 da se spusti na 0,05 mikrograma po kilogramu (ne litru), što je i evropski maksimalni nivo. Međutim…

Spyrale Adama 1120x1080

Prošle godine je pravilnik koji reguliče količinu dozvoljenog aflatoksina u mleku izmenjen krajem novembra, baš pred istek roka za prelazak na uslov od 0,05 mikrograma po kilogramu mleka. Međutim, već sledećeg meseca je rok pomeren na 1. decembar 2023.

Međutim, izgleda da smo na „evropskom nivou“ bili ovaj put svega osam dana, pošto je od 9. decembra na snazi novi pravilnik koji kaže da se ova granica, ipak, neće spustiti do kraja novembra 2024. godine.

LIBRETO 1120x180

„Maksimalno dozvoljena koncentracija aflatoksina od 0,25 μg/kg u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda utvrđena Pravilnikom o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani primenjuje se do 30. novembra 2024. godine“, stoji u novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede.

Dakle, granica ostaje podignuta na 0,25 mikrograma po kilogramu, što je čak pet puta više od evropskog propisanog maksimalnog nivoa za ovaj mikotoksin.

PROČITAJTE I...  Reč stručnjaka: NOVA REŠENJA u proizvodnji KUKURUZA

Inače, aflatoksin u mleko stiže preko kukuruza koji se koristi kao komponenta stočne hrane – „proizvodi“ ga buđ. Zato je i jedno od ključnih pitanja bilo omogućiti adekvatno sušenje kukuruza pre skladištenja.

Izvor: N1

Prethodni tekstUspešno prezimljavanje LIMUNA u saksiji
Sledeći tekstProizvodnja supstrata je lakša nego što se misli

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime