Aloe vera – Održavanje u saksiji i upotreba kao kućni lek

1
8121
aloe vera
Foto: Pixabay

Aloe vera (aloja vera) je popularna sobna biljka, skromnih zahteva koja donosi mnoštvo dodatnih prednosti. Opšte je poznato da je veoma lekovita, a koristi se za zaceljivanje rana, ublažavanje iritacije, smirivanje opekotina od sunca i još mnogo toga. Potrebno je samo da otkinete list i nanesete gel iz njega na upaljenu kožu. Sam uzgoj, održavanje i nega ove biljke u saksiji su veoma jednostavni.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Imati aloe veru pri ruci kod kuće je kao da imate živu apoteku. Ali, prvo morate da naučite kako da se brinete o njoj, kako bi ona mogla da se brine o vama. Aloe vera ima mesnate i debele listove i potrebno je da je držite u suvim uslovima i na mestu koje je dobro osvetljeno, ali nije izloženo direktnom suncu. Osim toga, aloe vera je prilično tolerantna na retko zalivanje. Potrebno je da je zalivate na svake 2 nedelje.

Dakle, ovo za sada zvuči kao savršena biljka za početnike, pa idemo na detalje kako uzgajati aloe veru.

Magnetic 1120x185px

Uzgoj aloe vere u saksiji kod kuće

Kako je reč o izrazito otpornoj i tolerantnoj biljci neće vam zadati puno muke. Najbolje je da je posadite u saksiju od terakote (prirodan materijal). Naime, saksija od terakote se brže suši od plastičnih ili keramičkih saksija. Odaberite saksiju koja je duboka isto onoliko koliko je i široka i koja ima na dnu drenažne rupe. Ukoliko ste kupili biljku koja ima stabljiku, odaberite saksiju koja je dovoljno duboka da možete da posadite celu stabljiku ispod zemlje. Što se tiče zemlje, kupite mešavinu za kaktuse, nemojte koristiti baštensku zemlju. Nije potreban drenažni sloj (kamenčići ili bilo šta drugo). To će samo da zauzima prostor korenu. Dovoljne su drenažne rupe na dnu saksije.

PROČITAJTE I...  Matičnjak pomaže u otklanjanju hroničnog umora nakon preležanog kovida

Nakon što ste kupili aloju, presadite je u svoju saksiju i držite na svetlom mestu, ali koje ne prima direktnu sunčevu svetlost. Južni ili zapadni prozor bi bili idealni. Ukoliko aloju držite na slabo osvetljenom mestu može da počne da se izdužuje.

ExelGrow Adama 1120x180

Što se tiče temperature, najviše joj odgovara 13-27 stepeni. Od maja do septembra biljku možete bez problema da iznosite napolje, ali je uveče vratite unutra ako su noći hladne. Što se tiče prihrane gotovo da nije potrebna (eventualno jednom mesečno) i to samo u proleće i leto.

Biljku zalivajte na svake 2 nedelje, odnosno kada se tlo potpuno osuši. Budući da je reč o pustinjskoj vrsti, ukoliko zemlja bude stalno vlažna može da dođe do truljenja korena. Ukoliko primetite pale i smeđe listove znači da ste preterali s vodom.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Aloe vera će s vremena na vreme proizvesti visoku stabljiku sa malim cvetovima u obliku zvona. Kada cvetovi počnu da se suše možete da odrežete stabljiku pri dnu. Osim toga, glavna biljka može da proizvede nove, manje biljke koje treba samo da premestite u nove saksije.

PROČITAJTE I...  Čičak: Za nekog korov, a za nekog lek
aloe vera listovi
Foto: Pixabay

Lekovitost aloe vere

Osim što je lep ukras, listovi aloe vere sadrže prozirni gel koji je veoma popularan kao kućni lek. Ova biljka može da oporavi i da regeneriše tkivo po celom telu. Prema navodima klinike Mayo, ova supstanca može značajno da skrati vreme potrebno za lečenje opekotina prvog i drugog stepena, a podstiče i zalečenje rana. Nanošenje aloja gela na kožu, takođe može da pomogne u smanjenju akni i crvenila uzrokovanih blagom do umerenom psorijazom. Aloja vera gel obnavlja oštećene delove kože, od blagih iritacija do većih ožiljaka ili proširenih kapilara.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Imajući ovo u vidu, možete da odrežete list aloe (što bliže stabljici) kada vam zatreba i da utrljate sočni kraj na opekotinu od sunca ili bolno mesto. Takođe, gel iz aloe vere koristi se i kao regenerator za kosu. Jedna od najčešćih bolesti koje leči aloe vera je čir na želucu, a koristiti se i protiv zatvora, loše probave, kamena u bubregu, zapaljenja desni.

Važno upozorenje: Gel iz listova aloe vere može da se koristi lokalno, ali ga ne treba jesti, jer može da uzrokuje mučninnu ili probavne smetnje, a može čak da bude i otrovan ukoliko se uzima u većim količinama.

Spyrale Adama 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Gajenje lekovitog bilja: Ulaganja nisu velika, zarada solidna

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstDragoljub kao prirodni zaštitnik povrća: Saveti za uzgoj
Sledeći tekstRatari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime