Raž – Najznačanije hlebno žito posle pšenice

0
79
raz zitarice
Foto: Wikipedia.orf/ Autor: LSDSL - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2232399

Specifičan ukus i aroma proizvoda od raži doveli su do sve veće potražnje i sve bogatije ponude pekara. Koje su proizvodne karakteristike raži, koliko je lekovita i kako se sve može upotrebiti saznaćete u narednim redovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Raž je biljka iz porodice trava koja se kultiviše kao žitarice. Kao kultivisana biljka raž je poznata još od kraja bronzanog doba pre više od 2.000 godina. Gajili su je i slovenski narodi. Postoje ozime i jare forme raži, međutim, uglavnom se gaji u severnim područjima, sa nižim temperaturama i većom vlagom tokom zime, pa se danas uglavnom gaji kao ozima raž. Dobro uspeva i na našem podneblju, naročito u brdsko planinskim delovima.

Karakteristike

Raž je skromna biljka u pogledu uslova za uzgoj u odnosu na pšenicu i ostala prava žita. Otporna je na izmrzavanje i bolesti, i odlično uspeva na područjima sa oštrim zimama. Važna proizvodna karakteristika je i njena bujnost i brz rast. Veoma efikasno suzbija korove, zbog čega predstavlja odličan predusev u plodoredu. U klimatskim uslovima koji su nepovoljni za pšenicu, raž i pšenica se gaje u smeši kako bi se dobili sigurniji prinosi.

Adama Sultan 1120x180

Zrno raži je sitnije od zrna pšenice (zavisi od podneblja, tehnologije uzgoja i sorte), a upotrebna vrednost određuje se svojsvima ugljenih hidrata. Uglavnom se koristi za pravljenje hleba i peciva, a nešto manje za dobijanje alkolnih pića, u industriji, farmaciji i za stočnu hranu.

PROČITAJTE I...  Jako nevreme pogodilo Mačvu - oštećeni usevi

Raž u ishrani

Ražani hleb je ukusan, hranljiv i svarljiv, a može dugo da ostane svež. Sadrži dovoljne količine belančevina i vitamina A, B i E. Za njegovu pripremu je potrebno pomešati ražano sa pšeničnim brašnom.

pylon galenika jan 023

Nutricionista Milka Raičković objasnila je za RTS da je raž „odžačar za zdravlje”, jer ima strukturu koja temeljno čisti creva, dok njen mineralni sastav reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Ražanom hlebu se, pored specifičnog ukusa, pripisuju i veća lekovita svojstva. Naime, uočeno je smanjeno obolevanje i smrtnost od raka u zemljama gde se ražani hleb dosta koristi u ishrani.

KWS banner 728x90
razani hleb od razi
Foto: Pixabay

Istraživanja su pokazala da hleb od pšenice, zbog manjeg sadržaja skroba, podstiče jači insulinski odgovor nego hleb od raži, te se preporučuje ljudima koji boluju od dijabetesa. Ražene klice takođe su izuzetno vredne. Lako su varljive, a zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala preporučuju se anemičnim osobama, rekonvalescentima i deci.

Ostala primena

Raž je odlična hrana za stoku u vidu mekinja, brašna i zrna. Može da se koristi kao zelena stočna hrana i to kao čist usev ili u smeši sa grahoricom, graškom, uljanom repicom…

PROČITAJTE I...  OVAS: Agrotehnika i značaj u ishrani stoke

Slama od raži se može iskoristiti za prostirku u stajama, ali i za pokrivanje krovova, izradu korpica, šešira, asura…

Zrno raži se iskorišćava u industriji alkohola, špiritusa, skroba i sirćeta, a od klica se u farmaciji proizvode lekovi i koncentrovane hranljive materije.

Najveći proizvođači raži u svetu su Nemačka, Poljska, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Kina i Turska. U Srbiji, u poslednjem petogodišnjem periodu, raž se gajila na površini od oko 5.000 ha, sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od oko 12 hiljada tona. Od toga, samo u Vojvodini raž je gajena na površini od oko 1.100 ha godišnje.

Reference: Publikacija „Gajenje alternativnih ratarskih biljaka“, Organski centar

Prethodni tekstBugarski sajam AGRA u februaru: U fokusu precizna poljoprivreda
Sledeći tekstNedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime