Situacija se pogoršava – Uzgajivači svinja i krava traže urgentne mere države

0
596
svinje krave stoka
Foto: Pixabay

Uzgajivači svinja i goveda u Srbiji upozoravaju na propadanje ovog sektora i traže hitnu pomoć države. Subvencije za prošlu godinu nisu isplaćene, a prerađivači mleka spuštaju otkupnu cenu mleka i uvoze ga. Uzgajivači svinja imaju sličan problem sa otkupnim cenama svinja i uvozom.

Adama Maganic 1120x180

Olivera Latinović ima farmu krava u okolini Kikinde i kaže da joj država duguje oko 3 miliona dinara na ime prošlogodišnjih subvencija za umatičena grla, dok je subvencija za krave koje su se prošle godine prvi put otelile – ukinuta.

Subvencije kasne, a cena mleka pada

Kako navodi Olivera, mlekare su počele da smanjuju cenu mleka, prošlog meseca za 5 dinara, a očekuje se da se neće tu zaustaviti, jer mleko uvoze i pojavili su se viškovi na domaćem tržištu.

MPS baneri II

Prema njenim rečima, jesenas su podigli otkupnu cenu mleka kada je pretila nestašica i njoj su plaćali oko 75 din za litar zbog količine i kvaliteta, dok neki proizvođači dobijaju za litar 40 dinara.

Latinović je rekla da je hitna mera koju bi trebalo odmah sprovesti da država isplati subvencije koje duguje za prošlu godinu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

”Proizvođači mleka su tokom godine plaćali fakultetima troškove analize mleka, na šta su obavezni, iako mlekare to ne priznaju, zatim troškove umatičenja i kontrole stada, što ukupno košta malo manje od tih 25.000 dinara koje dobijamo za subvencije po kravi“, rekla je Latinović.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lešnika u Čurugu

Olivera je istakla da bi druga hitna mera za proizvođače mleka bila kontrola uvoza, pre svega kontrola kvaliteta, jer su neke trgovinske kuće prodavale 12 litara za 1.000 dinara.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Cena tovljenika na nizbrdici

Vlasnik farme svinja u okolini Srbobrana Veselin Eraković rekao je da je cena tovljenika samo tokom dva meseca porasla na 230 do 240 dinara po kilogramu žive vage i da je ta cena obezbeđivala manju zaradu, a da je pala i sada je oko 200 dinara.

Eraković je rekao da je za proizvođače svinja veliki problem uvoz i da je tokom decembra uvezeno oko 3.000 tona smrznutog mesa, što je smanjilo potražnju na domaćem tržištu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Stručni konsultant Udruženja odgajivača svinja Srbije i Unije uzgajivača svinja Srbije Sanja Čelebićanin rekla je da bi urgentne mere države, kako bi se sprečilo propadanje tih proizvođača, bile kontrola uvoza i kvaliteta uvoznog mesa.

Domaći proizvođači mesa imaju 30 odsto povećane troškove proizvodnje svinja, jer ne koriste hranu u kojoj ima modifikovane soje.

BTZ 1120x180px

”Proizvođači svinjskog mesa u Šapniji i Portugaliji koriste 100 odsto modifikovanu hranu, u Nemačkoj je hrana 89 odsto modifikovana, a jedine zemlje koje ne koriste tu hranu u Evropi su Švedska i Srbija. Ne kažem da je takvo meso modifikovano, nema naučnog dokaza da je štetno, ali to potrošači treba da znaju i meso mora biti deklarisano“, rekla je Čelebićanin.

PROČITAJTE I...  Važnost adekvatnih objekata i opreme za goveda

Dodala je da domaće svinjsko meso, za čiju se proizvodnju ne koristi modifikovana hrana, treba da ima oznaku višeg kvaliteta.

Adama Forapro 1120x180

Ona je rekla da bi za revitalizaciju sektora uzgoja svinja u Srbiji trebalo povećati subvencije po grlu, uvesti određene povlastuce za energente i kontrolisati uvoz.

”Razgovaramo sa ministarkom poljoprivrede i znam da će se uvoz mesa smanjiti jer nisu odobreni svi zahtevi“, rekla je Čelebićanin.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta / Agronews

Prethodni tekstRaž – Najznačanije hlebno žito posle pšenice
Sledeći tekstProizvođači mleka: Ako država ne pomogne hitno, slede protesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime