Organska proizvodnja – pravi posao za porodicu

0
1527
Agrosaveti - Povrce 12

Porodica Milošević iz Grabovca već šest godina se uspešno bavi organskom proizvodnjom – od povrća i voća, preko ratarskih kultura i hrane za životinje, do stočarstva od kog dobijaju ogranski stajnjak kojim se đubre njive. Najveće tržište im je na pijaci na Novom Beogradu, a deo svojih proizvoda šalju i poštom po celoj Srbiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Za porodicu Milošević organska proizvodnja nije samo rad i sticanje profita, već kako Zorica Milošević kaže za nju je to i sticanje novih poznanstava, prijateljstava i znanja, zahvaljujući zajednici organskih proizvođača. Oni u najvećem broju slučajeve nisu jedni drugima konkurencija, te među njima nema nezdravih odnosa, što stvara porodičnu atmosferu:

„Lepa su i sama druženja na pijaci, jer se mi već toliko godina znamo. Jedne druge i kritikujemo i hvalimo, bukvalno smo jedna malo veća porodica“, kaže Zorica sa osmehom na licu.

Adama Sultan 1120x180

Porodica čini srećniju stranu

Naravno, kao i svaka oblast života ima i svoju tamniju stranu. Tako su Miloševići u Beogradu postali žrtva lopova, te su ostali bez preko potrebnog auta. Poljoprivreda i proizvodnja pod otvorenim nebom uvek za sobom nose rizike, ali gospođa Zorica za sve muke ime jednostavan recept:

PROČITAJTE I...  Organska poljoprivreda porodice Mamužić

„Te loše strane jednostavno guram od sebe. Zašto? Jer porodica čini tu srećniju stranu. Eto, krenula su i deca sa nama da rade, idu često sa nama u Beograd, tu su od početka do kraja. Ovaj posao je pravi porodičan“, priča Zorica.

Aneri Galenika 1120x185px

Iza Zorice i njene porodice stoji veliko iskustvo u organskoj proizvodnji koje su uvek spremni da podele sa drugima. Kada je počela da se bavi organskom poljoprivredom, radila je i mnoga istraživanja. Druge godine svog rada proučavala setvu raži, za šta je i nagrađena od strane Instituta u Kragujevcu. Kako u sebi nosi istraživačku žar, Zorica neretko isprobava nove i do sada neviđene kombinacije i sorte za njen kraj, jer kako sama kaže – treba da probamo, možda i uspemo. A ona i njena porodica zaista uspevaju.

Prethodni tekstVinska tradicija u selu Rogljevo
Sledeći tekstArtritis Encefalitis – bolest kod koza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime