Reč struke: Zaboravljene agrotehnike i prinosi pšenice u Mačvi

0
210
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Visina prinosa pšenice i drugih osnovnih ratarskih kultura varira iz godine u godinu. Promenljivost prinosa zavisi u prvom redu od različitog uticaja vremenskih uslova u toku godine i vegetacionog perioda, kao i primenjene agrotehnike. U nekim godinama visina prinosa predstavlja visoki procenat korišćenja genetskog potencijala sorte ili hibrida, kao i potencijala prirodnog staništa. Treba istaći i činjenicu da se u godinama sa dovoljnim količinama i povoljnim rasporedom padavina na znatnim površinama ostvaruju niski prinosi. Razloga ima mnogo, kao npr. neodgovarajuća agrotehnika, nepravilan izbor sorte ili hibrida, neadekvatna zaštita od štetočina i bolesti, korova, nedovoljna količina i nepravilan odnosa hraniva. U Mačvi je pšenica u setvenoj strukturi učesvovala više nego pre.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Suša i zaboravljene agrotehnike

Razgovarali smo sa dipl.inž. Darkom Simićem iz PSSS Šabac koja prati rad i stanje na oko 130.000 hektara u 4 opštine. Kako kaže naš sagovornik, ova godina je školski primer šta znači u sušnom periodu nedostatak vlage, koja je kroz nekoliko dobrih kiša stigla do Mačve i donela zemljištu padavine, ali u lošem rasporedu. Dobra agrotehnika dovodi do čuvanja zaliha vlage za period kada naiđe suša.

PROČITAJTE I...  Hemijski lizing u poljoprivredi

Poljoprivrednici su mogli da se uvere da na njivama na kojima su odrađene neke melioracije koje su zaboravljene, poput podrivanja zemljišta i kalcifikacije, na tim mestima, čak i na veoma teškim terenima i zemljištima, dobili su se izuzetni prinosi strnih žita. Prinosi u Mačvi se razlikuju od useva do useva, kaže naš sagovornik, u zavisnosti od agrotehnike koja je sprovođena, ali je prosek bio od 5-6 tona po jednom hektaru.

ExelGrow Adama 1120x180

Hektolitar zrna bio je prihvarljiv, ali se kod nas još uvek ne vrši klasifikacija po kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina, i ne propisuju se minimalne vrednosti parametara za pšenicu koja se prerađuje u mlinske proizvode i koristi u ljudskoj ishrani, kako bi se ona odvojila od pšenice koja ide u stočnu hranu.

Poslušajte detaljne utiske struke o ovogodišnjem prinosu pšenice u Mačvi, kao i savete:

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185


Sagovornik: dipl.inž. Darko Simić, PSSS Šabac

Prethodni tekstKoliko dugo BELI LUK treba jesti redovno da bi imali zdravstvene koristi
Sledeći tekstZALIVANJE (navodnjavanje) PAPRIKE i mere koje se ne propuštaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime