Savetovanje voćara u Novom Sadu

0
1695
Agrosaveti - Savetovanje voćara Novi Sad 01

U organizaciji Društva voćara Vojvodine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u prisustvu preko 650 voćara iz cele Srbije održano je savetovanje o savremenoj proizvodnji voća. Savetovanje je otvorio ministar Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj Srbije koji je podsetio da će u 2018. godini naglasak biti na razvoju zadrugarstva kao jednog od preduslova za razvoj srpskog sela.

Adama Maganic 1120x180

Ovogodišnje savetovanje u oblasti voćarstva održano je u godini u kojoj Departman za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu obeležava 70 godina postojanja. Rukovodstvo fakulteta poručilo je voćarima da u svojoj proizvodnji naprave još jedan iskorak tako što će se povezivati sa onim partnerima koji im omogućavaju da svoje proizvode na efikasniji način prerade i time postignu bolji finansijski rezultat. Svoja iskustva preneli su i stručnjaci iz Poljske, Holandije i Italije.

„Glavni razlog zašto smo danas ovde je saradnja sa ljudima iz Srbiije kao i sa stručnjacima sa ovog fakulteta koji su specijalizovani za voćarstvo i posebne vrste voća. Mnogo je razloga za saradnju sa Srbijom, a sa Novosadskim univerzitetom smo počeli još pre mnogo godina. Do danas smo realizovali mnoge projekte, ali i kreirali zajedno nove inovacije. Definitivno verujem da srpski proizvođači itekako mogu biti konkurentni na stranim tržištima. Tržišta se menjaju i proširuju i stalno otvaraju vrata novim proizvođačima, poput srpskih koji su trenutno napravili aktuelno tržište i ovde pogotovo po pitanju izvoza.“ – saznajemo od Laurenta Aubertina, jednog od učesnika ovog savetovanja.

MPS baneri II

„ Mislim da srpski proizvođači zaista brzo napreduju kada je tehnologija voća u pitanju, veoma dobro razumeju standarde koji se traže te tako i implementiraju tehnologije u svoju proizvodnju. Mislim da imate i dosta stručnjaka sa sjajnim iskustvima, sarađujem sa Srbijom već nekoliko godina i to još iz vremena pre sankcija koje je Rusija uvela Evropskoj uniji. Tada se verovalo da je vaša zemlja mali proizvođač malina i borovnica ali nakon što su se veća vrata za izvoz voća otvorila proizvođači su to znali da iskoriste i plasiraju svoje najkvalitetnije voće i na dalje destinacije poput arapskih zemalja čime su postigli cene veće od prosečnih na tržištima.“ – kaže nam Przemyslaw Badowski iz „Agrofresh company“ iz Poljske.

PROČITAJTE I...  Niču malinjaci u novopazarskom kraju

Osim svih vremenskih nepogoda koje su ove godine pogodile sve voćne vrste u Srbiji, ocena je stručnjaka da proizvođači na kraju godine ipak mogu biti zadovoljni jer, bez obzira na ovo smanjenje prinosa, visoke cene koje su postignute kod mnogih voćnih vrsta, osim kod kupine, kompenzovale su niske prinose.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Na ovogodinšnjem savetovanju za voćare rečeno je da je u planu da se podsticajna sredstva u 2018. godini opredele za 25 novih zadruga, sa 30 postojećih zadruga kao i novčana podrška složenim zadrugama, to znači da 5 složenih zadruga na jugu Srbije može da očekuje do 500 hiljada evra podsticajnih sredstva što treba da im omogući da udruženi mogu da proizvedu i najfinije finalne proizvode i tako omoguće lakši plasman na tržišta.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuka u Vinči

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će i naredne godine podsticati voćarstvo, a kako se moglo čuti proizvođači će uskoro moći da računaju i na evropski novac.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstTov junadi u selu Ečka
Sledeći tekstNadzor nad zemljištem putem mobilnog telefona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime