Laboratorija za patološku fiziologiju

0
1081
Agrosaveti - Najsavremenijim analizama do modernog stocarstva 01

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu pre tačno godinu dana, sa radom je počela i prva laboratorija za patološku fiziologiju u Vojvodini. Tačnije druga od dve laboratorije ovog tipa u našoj zemlji. Jedina je registrovana u domenu kliničke hematologije i biohemije na teritoriji Vojvodine. Ova laboratorija je već godinu dana otvorena je za sve grane stočarstva i analize uzoraka koje mogu doneti svi, fizička lica, farme i kompanije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U prvoj godini rada, kaže direktor laboratorije doc. dr Marko Cincović, ostvareni su više nego zavidni rezultati na svim poljima njene namene. I u pogledu sveobuhvatnih analiza koje se odnose na kompletan metabolički i zdravstveni status na jednoj farmi. I u pogledu istraživačkog, kao i naučnog i edukativnog rada.

Najsavremenijim analizama do modernog stočarstva

Još praktičnije gledano, posebno za poljoprivredne proizvođače koji se bave govedarstvom. Ova laboratorija nudi mogućnosti svih analiza u pogledu kvaliteta ishrane životinja. Jer upravo adekvatna, odnosno neadekvatna ishrana grla, neretko je uzročnik i problema u proizvodnji i bolesti kod životinja.

Adama Sultan 1120x180

S obzirom na to da je reč o laboratoriji koja je deo visokoškolske ustanove, nije reč samo o praksi. Ovim profesorima i studentima je svaka nova analiza i iskustvo i znanje i statistika koja vodi ka rešenjima više. Cene analiza koje se ovde obavljaju su stoga i do 50 % niža nego u komercijalnim laboratorijama, a u slučajevima posebnih saradnji sa većim farmama i kompanijama, i još povoljnije.

PROČITAJTE I...  Potencijali izvoza junećeg mesa

Stoga, ukoliko želite da pospešite svoju stočarsku proizvodnju i vidite šta vašim grlima nedostaje da bi se to i ostvarilo, ukoliko su im je potrebni adekvatna zdravstvena nega ili pak rezultati trenutne ishrane, laboratorija za patološku fiziologiju novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, otvorena je za sve to i mnogo više. U prvoj godini rada, takođe se može pohvaliti i pronalaženjem dva tehnička rešenja koja se odnose na identifikaciju porekla krvi kod odrđene grupe životinja pomoću delta ček analiza i na mogućnost spravljanja plazme bogate trombocitima za regerativnu medicinu životinja, a pre svega goveda.

Aneri Galenika 1120x185px

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSlobodan sistem držanja krava za kvalitetnije mleko
Sledeći tekstSavremena proizvodnja lešnika u selu Ralja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime