Uzgoj MIKROBILJA: Najčešće GREŠKE se prave kod ZALIVANJA

0
189
mikrobilje
Foto: Pixabay

Mikrobilje je postalo popularno prvenstveno zbog velikih nutritivnih vrednosti koje su neophodne našem organizmu, zato što može da se gaji tokom cele godine u zatvorenom prostoru, odnosno kod kuće. Pored toga, iskusnim baštovanima je mikrobilje izuzetno lako za uzgoj. Međutim, iako nije zahtevno, treba imati malo više znanja od minimuma da bi se mikrobilje održalo zdravim.

Adama Sultan 1120x180

Najvažnija stvar koju uzgajivači mikrobilja treba da imaju na umu je količina vode sa kojom se ono zaliva, kao i koliko često treba da se zaliva. O tome treba da se vodi računa od samog početka setve.

Prvo i najvažnije je da se koristi posuda sa drenažnim otvorima. To će omogućiti višku vode da izađe iz posude i sprečiti da seme istruli. Tlo odabrano za mikrobilje će, takođe, da utiče na zadržavanje vode. Zato je najbolje kupiti mešavinu organske zemlje za saksijsko bilje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Za sadnju pratite ove korake:

– Dodajte oko pet centimetara zemlje u posudu.
– Zalivajte zemlju dok se ne navlaži. Pazite da ne bude mokra, već samo vlažna.
– Seme ravnomerno pospite po površini. Uverite se da nisu preblizu i da nisu zbijena.
– Lagano pritisnite, odnosno, utisnite seme u zemlju, ali nemojte potpuno da ih zakopate ispod zemlje.
– Zalijte seme, odnosno samo ih isprskajte manjom količinom vode, jer je tlo već navlaženo.

BioPlug 728x90px

Zalivanje tokom perioda klijanja

Nakon što se posadi seme, posudu treba prekriti tamnom krpom ili poklopcem koji je poprskan vodom kako bi se blokirala svetlost. Mikrobilju treba toplo i vlažno okruženje da bi proklijalo, pa je dosledno zalivanje kritično u ovom periodu.

Mikrobilje se obično drži u toplom, vlažnom i tamnom okruženju tri do četiri dana ili dok seme ne proklija (nekim vrstama mikrobilja je potrebno više vremena da proklijaju). U tom periodu potrebno je paziti da se seme i krpa (ili poklopac) navlaže na svakih 12 sati.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nakon klijanja uklanja se krpa (ili poklopac), a posuda sa mikrobiljem se stavlja na mesto gde je indirektna sunčeva svetlost. Mikrobilju je potrebno između pet do osam sati sunčeve svetlosti dnevno.

Mikrobilje i rutinsko zalivanje

Nakon premeštanja mikrobilja potrebno je nastaviti sa redovnim zalivanjem. Dobro pravilo je da se zaliva svaki dan ili svaki drugi dan, a najbolje je pratiti kada podloga počne da se suši. Još jedan znak da je mikrobilju potrebno zalivanje je kada kotiledoni počnu da se opuštaju, odnosno padaju.

Važno je da se pazi da se ne zaliva previše. Kao što smo već spomenuli, ključno je da podloga bude vlažna, a ne natopljena vodom.

Saveti za zalivanje mirkobilja

Ukoliko zemlja nema dovoljno drenaže ili je previše vlage razviće se plesan. To je vreme da se proveri zalivanje, a mikrobilje koje je plesan zahvatila treba baciti. Ukoliko je prisutno previše vode, pored plesni mogu da se razviju druge bolesti, poput „poleganja rasada“.

Idealna pH vode za zalivanje mikrobilja je oko 6,0, a kako biste održali ovu pH vrednost potrebno je dodati dve kašičice limuna na 4-5 litara vode.

Klijanje semena možete da ubrzati, ako ga potopite u vodu pre sejanja. Međutim, to odgovara samo većim i tvrđim semenima, kao što je seme repe ili suncokreta.

Prethodni tekstSavremene tehnologije u voćarstvu – uzgoj trešnje
Sledeći tekstVlada Srbije usvojila više izmenjenih uredbi iz oblasti poljoprivrede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime