Savremene tehnologije u voćarstvu – uzgoj trešnje

0
93
Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 05

Primena najsavremenije tehnologije u oblasti voćarstva, polako ali sigurno se širi i kod nas, pa ćemo tako uskoro moći da se uporedimo sa voćnjacima u Italiji, Ferari ili Trezigalju, i to ne samo po izgledu, već i po prinosu. Modernih zasada jabuke, sa protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap u Srbiji ima, i to nije neka novost, međutim, trešnjara nema mnogo.

Adama Sultan 1120x180

Izbor sorte trešanja

Zasad koji smo posetili nalazi se u Starim Banovcima i prostire se na nešto više od jednog hektara, a u njemu se nalaze nove sorte kordija, ferovija, regina, grej star i blek star.  To su  trešnje na slabobujnim podlogama, koje već u drugoj godini daju rod, ali važno je istaći da novi sortiment trešanja rađa i po stablu i po prevremenim granama. Ono što izdvaja nove tehnologije, u odnosu na stari sistem gajenja trešanja, jeste da su biljke posađene prošle godine, a da će naredne dati prvi rod.

Uzgojni oblik

Rastojanje između redova u ovom voćnjaku iznosi 3,8 metara, a između sadnica 1,5 metara. Na jednom hektaru posađeno je 2.200 stabala. Nove tehnologije su delimična ili potpuna nepoznanica kod nas, pa je tako planirano da se u narednim etapama proširenja voćnjaka primeni super spindel sisitem, gde je rastojanje između sadnica svega 90 cm. Cilj je postizanje uzgojnog oblika koji omogućava berbu sa zemlje, što predstavlja veliku uštedu radne snage. Formiranjem odgovarajućeg habitusa biljke lakše se obavlja mašinska rezidba, proreda plodova i prskanje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Pored neophodnih mera zaštite, u cilju što boljeg roda, voćarima dosta problema stvara i nalet rutave bube u sezoni, koja u pojedinim slučajevima može da umanji rod i do 80 %.

PROČITAJTE I...  Ishrana jagode

Za većinu naših voćara, koji rade na način na koji su radili njihovi očevi i dedovi, potpuno je nezamislivo da će već za godinu dana u voćnjaku imati i šta da se ubere. Dobro je svima poznato da je poljoprivreda fabrika pod nebom i da su moguće sve nepredviđene okolnosti da se dogode, međutim, ukoliko se slede saveti stručnjaka i ukoliko se radi na način koji prati savremenu proizvodnju, taj rizik se znatno smanjuje.

BioPlug 728x90px

Savremena proizvodnja voća podrazumeva i njihovo sortiranje i pakovanje sa dekleracijom o proizvođaču i zemlji porekla, sve ovo značajno utiče na dalji plasman proizvoda na domaćem ili svetskom tržištu.

Interesovanje za podizanje modernih  zasada, poput ovog, raste iz godine u godinu.Voćari su shvatili da samo da novim znanjima i modernim tehnologijama mogu da dobiju i konkurentan proizvod koji postiže znatno veću cenu na tržištu, kako domaćem tako I stranom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nove tehnologije sve više pronalaze primenu kod nas, bilo je potrebno vreme da se ljudi uvere u njihove prednosti, pa tako danas u Srbiji ima preko 60 hektara modernih zasada trešanja, a strateški cilj je njihovo povećanje.

PROČITAJTE I...  LISTOVI crne ribizle - efikasan biljni lek široke primene

 

Prethodni tekstMože li gore? Suncokret podbacio, otkupna cena pala, uljare nezainteresovane za otkup
Sledeći tekstUzgoj MIKROBILJA: Najčešće GREŠKE se prave kod ZALIVANJA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime