Kako nedostatak kalijuma utiče na voćke

0
474
Agrosaveti Savremeni zasad jabuke Banatski Karlovac 01

Kalijum ima veoma važnu ulogu u razvoju i plodnosti voćnih vrsta, te nedovoljna količina ovog elementa u zemljištu, u obliku koji je pristupačan za biljke, može da dovede do upadljivih poremećaja, čiji je ishod smanjena rodnost, ali i oštećenje samih biljaka.

Adama Maganic 1120x180

Ukoliko nedostaje kalijum u zemljištu, jedan od najjasnijih siptoma jeste ubrzana faza cvetanja i listanja.

Vegetacija je normalna do juna, kada na lišću počinju da se pojavljuju siptomi: plavkastozelena prebojenost po rubovima listova (kod nekih voćnih vrsta može da bude i purpurna). Listovi se naboraju i savijaju ka licu, da bi se rubovi na kraju sasušili i izgledali kao da su dobili ožegotine.

MPS baneri II

Pored toga, ono što je vidljivo za voćara, to je da su voćke manje otporne na mrazeve i suše i podložnije su napadima parazita i štetočina.

Ukoliko nedostaje veća količina kalijuma, lišće će da nastavi da se suši i da počne da opada i to od vrhova ka osnovama grana. Sledeća stvar koja je vidljiva jesu promene na plodovima. Dolazi do pojačanog opadanje plodova, a oni koji su ostali na drvetu izgledaju nezrelo.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Različite voćne vrste različito reaguju na nedostatak kalijuma. Posebno su osetljive jabuke, dok su šljive i kruške slabo osetljivije.

PROČITAJTE I...  Uzgoj crne zove i ostalog voća u Horgošu

Kako bi se utvrdio deficit kalijuma jako je važno uraditi analizu zemljišta voćnjaka, a pravovremenom primenom odgovarajućeg đubriva problemi nedostatka ovog makroelementa mogu biti uklonjeni.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

 

Prethodni tekstNajčešća bolest RUŽA: Žuti mozaik lista
Sledeći tekstUzgoj konja – i ljubav i biznis

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime