Najčešća bolest RUŽA: Žuti mozaik lista

0
266
Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 03

Mozaik lista, jedno je od najtipičnijih oboljenja kod ruža, učestalo se javlja i značajno degradira kvalitet ruže. Evo i kako da ga prepoznate i zaštitite svoje omiljeno cveće.

Adama Sultan 1120x180

Žuti mozaik lista je oboljenje uzrokovano različitim virusima koji su štetni za različite vrste biljaka pa i za ruže. Među viruse uzročnike oboljenja spadaju i mozaik lista jabuke, mozaik lista arabisa, viris nekrotične prstenaste pegavosti šljive itd., a oboljenjem može biti pogođena ruža odvojeno ili zajedno sa nekim drugim vrstama biljaka.

Simptomi virusa mogu biti različiti i zavise od varijeteta ruže, kompleksnosti virusa kao i od okruženja.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Znaci da je ruža zahvaćena virusom mozaika lista između ostalog uključuju: ozbiljniji deformitet listova, prstenaste tačke na lišću, hlorozu listova, gužvanje listova, istačkanost listova, posebno izraženo žutom bojom.

Rose Maosaic
Foto: Wikipedia.org

Pojava virusa obično pada u proleće i traje tokom čitavog perioda vegetacije ruža. I dok zaražene biljke najčešće ispolje neki od simptoma oboljenja, moguće je da simptomi u potpunosti izostanu a da je virus prisutan unutar biljke.

BioPlug 728x90px

Zaražene biljke postaju ranjivije na razorna dejstva ovog virusa naročito tokom zime, kada žutost njihovih listova dostigne vrhunac.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća porodice Adamović iz Mrčajevaca

Čak iako žuti mozaik lista ne uništi biljku ruže u potpunosti, definitivno će umanjiti njenu bujnost, uzrokovati zakržljali rast i skratiti životni vek cvetova. Uz to, biljke će postati podložnije negativnim efektima zime i mraza u odnosu na nezaražene ruže.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

I širenje ovog virusa ima svoje specifičnosti. Naime, žuti mozaik lista ne širi se ni preko insekata, ni preko inficiranih makaza za orezivanje i tome slično već preko reznica korena, izdanaka i pupoljaka za kalemljenje uzetih sa zaražene biljke.

Mere prevencije i suzbijanja

Iako nije poznato sredstvo kojim bi se ovaj virus mogao izlečiti, moguće je primeniti neke mere prevencije i sprečiti njegovo nastajanje i širenje. Neke od mera prevencije uključuju:
– uklanjanje svih zaraženih ruža iz bašte,
– izbegavanje baštenskih radova kada je previše mokro budući da se virus najbolje širi kada su biljke vlažne,
– odstranjivanje korova iz neposrednog okruženja ruža, jer neki korovi mogu služiti kao biljke domaćini za razvoj virusa.

S obzirom na to da ne postoji sredstvo kojim se ovaj virus suzbija, ako virus zahvati ruže u bašti, na njima će ostati zauvek. Stoga je važno prepoznati simptome blagovremeno odstraniti inficirane biljke pre nego što se zaraza raširi po čitavoj bašti.

Prethodni tekstZašto je važno ZAGRTANJE KROMPIRA i kako se pravilno ručno radi
Sledeći tekstKako nedostatak kalijuma utiče na voćke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime