Najčešća bolest RUŽA: Žuti mozaik lista

0
556
Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 03

Mozaik lista, jedno je od najtipičnijih oboljenja kod ruža, učestalo se javlja i značajno degradira kvalitet ruže. Evo i kako da ga prepoznate i zaštitite svoje omiljeno cveće.

Spyrale Adama 1120x1080

Žuti mozaik lista je oboljenje uzrokovano različitim virusima koji su štetni za različite vrste biljaka pa i za ruže. Među viruse uzročnike oboljenja spadaju i mozaik lista jabuke, mozaik lista arabisa, viris nekrotične prstenaste pegavosti šljive itd., a oboljenjem može biti pogođena ruža odvojeno ili zajedno sa nekim drugim vrstama biljaka.

Simptomi virusa mogu biti različiti i zavise od varijeteta ruže, kompleksnosti virusa kao i od okruženja.

LIBRETO 1120x180

Znaci da je ruža zahvaćena virusom mozaika lista između ostalog uključuju: ozbiljniji deformitet listova, prstenaste tačke na lišću, hlorozu listova, gužvanje listova, istačkanost listova, posebno izraženo žutom bojom.

Rose Maosaic
Foto: Wikipedia.org

Pojava virusa obično pada u proleće i traje tokom čitavog perioda vegetacije ruža. I dok zaražene biljke najčešće ispolje neki od simptoma oboljenja, moguće je da simptomi u potpunosti izostanu a da je virus prisutan unutar biljke.

Zaražene biljke postaju ranjivije na razorna dejstva ovog virusa naročito tokom zime, kada žutost njihovih listova dostigne vrhunac.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ŠAFRANA – Mali prinos prati visoka cena

Čak iako žuti mozaik lista ne uništi biljku ruže u potpunosti, definitivno će umanjiti njenu bujnost, uzrokovati zakržljali rast i skratiti životni vek cvetova. Uz to, biljke će postati podložnije negativnim efektima zime i mraza u odnosu na nezaražene ruže.

I širenje ovog virusa ima svoje specifičnosti. Naime, žuti mozaik lista ne širi se ni preko insekata, ni preko inficiranih makaza za orezivanje i tome slično već preko reznica korena, izdanaka i pupoljaka za kalemljenje uzetih sa zaražene biljke.

Mere prevencije i suzbijanja

Iako nije poznato sredstvo kojim bi se ovaj virus mogao izlečiti, moguće je primeniti neke mere prevencije i sprečiti njegovo nastajanje i širenje. Neke od mera prevencije uključuju:
– uklanjanje svih zaraženih ruža iz bašte,
– izbegavanje baštenskih radova kada je previše mokro budući da se virus najbolje širi kada su biljke vlažne,
– odstranjivanje korova iz neposrednog okruženja ruža, jer neki korovi mogu služiti kao biljke domaćini za razvoj virusa.

S obzirom na to da ne postoji sredstvo kojim se ovaj virus suzbija, ako virus zahvati ruže u bašti, na njima će ostati zauvek. Stoga je važno prepoznati simptome blagovremeno odstraniti inficirane biljke pre nego što se zaraza raširi po čitavoj bašti.

Prethodni tekstZašto je važno ZAGRTANJE KROMPIRA i kako se pravilno ručno radi
Sledeći tekstKako nedostatak kalijuma utiče na voćke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime