Kalemljenje voćaka: Uloga podloge i kalema

0
74
kalemljenje vocki
Foto: Pixabay

Kalemljenje voćaka je odavno poznato. To je najvažniji način vegetativnog razmnožavanja, tj. umnožavanja voćaka. Kalemarska tehnika se stalno usavršava, a time i voćarstvo postaje savremenije. Koje su prednosti kalemljenja voćki i kakav je uticaj podloge, a kakav kalema na buduću voćku saznaćete u narednim redovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prednosti kalemljenja

Kalemljenjem se postiže brza i masovna proizvodnja voćnih sadnica i proizvodnja sadnica za zasade u različitim sistemima uzgoja. Korišćenjem raznih podloga i sorata, voćke se šire na raznim područjima gde ranije nisu uspevale pojedine vrste i sorte. Kalemljenjem se verno prenose i čuvaju sortne osobine, voćke rano stupaju u plodonošenje, redovno i obilno rađaju.

Prekalemljivanje voćaka dobija se nova, bolja sorta. Divlje voćke po šumama i pašnjacima kalemljenjem donose kvalitetne plodova. Doprinosi se uticaju na vreme cvetanja, a time se i otklanja opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Kalemljenjem se se dobijaju voćke otporne prema bolestima i štetočinama.

Adama Sultan 1120x180

Ovim poslom može da se bavi svako ko savlada veštinu kalemljenja i ko ima volju i ljubav prema voćkama. Pre svega je značajno i potrebno je da kalemljenje poznaju poljoprivredni proizvođači na selu, jer je kod nas malo krajeva gde voćke ne mogu da se gaje, ali je zato mnogo krajeva i ljudi koji jedu voće, tako značajnu hranu za zdravlje ljude.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsija u selu Miokovci

Osnove kalemljenja voćki

Kalemljenjem se spajaju različiti delovi voćke, od kojih je jedno podloga, a drugo kalem grančica (plemka). Podloga daje korenov sistem i učvršćuje voćku za zemlju. Kruna voćke se dobija od nakalemljene sorte.

Aneri Galenika 1120x185px

Podloga i sorta zadržavaju svoje osobine, ali imaju međusobni uticaj. Posebno je značajan uticaj podloge na nakalemljenu sortu i on se odražava na bujnost voćke, početak rodnosti, visinu prinosa, kvalitet plodova, dužinu vegetacije, oblik krune, dugovečnost, otpornost na mrazeve, bolesti i štetočine. Stoga, izboru podloge i sirte treba posvetiti veliku pažnju.

Za svaku voćnu vrstu postoje određene podloge i sorte koje se međusobno mogu kalemiti jer imaju podudarnost-afinitet. Podudarnost je vrlo značajna, jer podloga sortu snabdeva mineralnim materijama i vodom, a sorta podlogu organskim materijama. Podudarnost se ogleda u dobrom prijemu kalema sa spojnim mestom bez guka, dobrom porastu kalema, redovnom i obilnom rađanju i dugovečnošću voćke.

Podloge moraju biti proizvedene iz semena divljih ili pitomih voćaka i vegetativnim putem. Preporučuju se vegetativne podloge za sve voćne vrste. Za sada se najviše koriste za jabuku, krušku, dunju, mušmulu, smokvu, a manje za šljivu, breskvu, kajsiju, trešnju i višnju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsija u selu Miokovci

Vegetativne podloge daju ujednačene  sadnice sa boljim korenovim sistemom, voćke na njima ranije prorode, redovno rađaju i daju plodove boljeg kvaliteta, lakše se formiraju razni sistemi uzgoja i primenjuje mehanizacija u voćnjaku.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstAktuelna zaštita borovnice
Sledeći tekstRobot AgAR sa juga Srbije: Ore po svim terenima, sadi, navodnjava i bere

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime