Krušku možete da gajite u saksiji na terasi. Evo i kako

0
234
kruska
Foto: Pixabay

Gajenje kruške u saksiji zasnovano je na sličnim principima kao i uzgoj ovog voća na otvorenom. Ipak, postoje određeni preduslovi na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju kako bi se šanse za opstanak ovako gajenog drveta kruške povećale.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kruška je slatko i sočno voće koje nam donosi niz blagodeti za naše zdravlje. Ako se odlučite na to da gajite krušku iz semena, do branja prvih plodova moraćete da čekate u proseku 7-10 godina. Da bi period do prvog branja voćaka skratili na svega 1-3 godine, potrebno je slediti oproban metod kojem pribegavaju iskusni voćari koji kupuju kalemljene sadnice starosti 1-2 godine. Pri tome, mora se voditi računa da je korenov sistem dobro razvijem kao i sam izdanak, a uz to i da je sorta kruške podesna za gajenje u datim klimatskim uslovima, budući da svaki varijetet zahteva određeni broj hladnih dana u godini kako bi uopšte rađao, navodi Wikifarmer.

Odabir sorte

Za uzgoj kruške na terasi neophodno je pronaći patuljastu sortu, pri čemu treba imati na umu da veličina korena određuje i konačnu visinu stabla. Neretko, trgovci sadnicama voćaka prodaju kao polupatuljaste ili patuljaste sorte koje su zapravo kruške standardne visine, te treba biti posebno obazriv prilikom odabira.

Adama Sultan 1120x180

Većina varijeteta kruške su samo-neoplodni. Stoga, ako nameravate da gajite samo jedno stablo sa kojeg ćete moći da berete plodove, morate voditi računa o tome da izaberemo sortu koja je samo-oplodna. Alternativno, možete se odlučiti na uzgoj dve različite kompatibilne sorte na maloj međusobnoj udaljenosti koje cvetaju u približno isto vreme i nadati se da će se biljke međusobno oprašiti.

PROČITAJTE I...  Zaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova

Izbor saksije i sadnja kruške

Prilikom izbora saksije za sadnju, potrebno je pronaći onu koja je barem duplo veća od korenovog sistema drveta. U tako odabranu saksiju potrebno je ubaciti ogoljen koren i potom napuniti saksiju smešom supstrata i zemlje. Položaj izdanka u saksiji trebalo bi da bude na visini od barem 7,5 cm iznad nivoa zemlje. Iako svi kontejneri na dnu imaju rupe za drenažu, nije na odmet upotrebiti oblutke i postaviti ih na dno kontejnera kako bi drenaža bila još efektnija.

pylon galenika jan 023

Saksiju je potrebo pozicionirati tako da ima potpunu izloženost suncu. I kruškama, baš kao i svim drugim voćkama, potrebno je dosta sunčeve svetlosti kao bi proizvodile plodove. Kada su spoljašnje temperature izrazito niske, drvo kruške bi trebalo uneti u zatvoreni prostor, u kojem po mogućstvu, nije prevruće.

Nega kruške u saksiji

Od momenta sadnje u saksiji, drvo kruške se može zalivati i orezivati. Orezivanje je jako važno za dobru aeraciju stabla kao i za sveukupno zdravlje voćke. Zalivanje krušaka kao uostalom i jabuka koje se saksijski odgajaju, predstavlja najveći izazov u njihovom odgoju. Naime, česta je pojava truljenje korena ovih voćaka, upravo kao posledice prekomernog zalivanja.

KWS banner 728x90

Đubrenje voćaka kruške obavlja se u periodu od ranog proleća pa do leta (mart-jul) i to u formulaciji 12-12-17+2MgO (0,5-2 kg) za mlade voćke, odnosno 12-12-12+2 MgO (3-5kg) za odrasle, na godišnjem nivou, podeljeno u 3-4 đubrenja. Voćke mlađe od 2 godine ne treba uopšte đubriti. Nakon svakog đubrenja potrebno je drvo zaliti ili koristiti vodootopiva đubriva.

PROČITAJTE I...  Zaštita useva i zasada posle oluje i grada

Proređivanje krošnje uklanjanjem neadekvatnih plodova, važan je korak u osiguravanju dobrog roda. U periodu od aprila do jula meseca, potrebno je sa drveta ukloniti zakržljale ili nezdrave plodove kao i one napadnute štetočinama kako se nutrijenti ne bi rasipali, već bili iskorišćeni za zdrave plodove koji će dospeti za branje kroz nekoliko meseci.

Kruške sazrevaju i beru se u periodu od avgusta do oktobra.

Prethodni tekstZdravstveno stanje ozimog ječma i pšenice
Sledeći tekstMudrost starijih: Ima 70 godina, tovi bikove, gaji svinje i ovako vidi situaciju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime