Meteorološke stanice u voćnjacima

0
238
meteo stanice vocarstvo vocnjak
Foto: Printscreen Youtube Pessl Instruments

Nove tehnologije u poljoprivredi, poput meteoroloških stanica u voćnjacima, podrazumevaju inovativne načine komunikacije između poljoprivrednika i spoljnih faktora koji su važni činioci u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Vremenski uslovi u mnogome diktiraju visinu roda, jer je dobro poznata činjenica da je poljoprivreda fabrika pod nebom.

Adama Asorbital 1120x180

Savremene tehnologije u poljoprivredi se više ne mogu zamisliti bez uređaja za praćenje agrometeoroloških promena i drugih uslova životne sredine. Na domaćem tržištu se mogu naći meteorološke stanice koje pokazuju precizne vremenske podatke i na taj način optimizuju potrošnju prilikom zaštite biljaka. Jedan od zadataka savremenog i intenzivnog voćarstva jeste i ušteda svih inputa po jedinici površine. Vremenske prilike kao i neprilike u velikoj meri diktiraju visinu roda.

Kod voćki koje ranije cvetaju, pozni mrazevi i niske jutarnje temperature mogu da desetkuju rod i da nanesu veliku štetu. Anti-frost sistemi, iako skupi, sve češće se mogu videti u savremenim zasadima kod nas. Meteo stanice su pogotovo važne u najavi niskih temperatura i mrazeva, da bi se potom aktivirali sistemi koji stvaraju zaštitni omotač oko cveta i ne dozvoljavaju njegovo opadanje usled temperaturnih kolebanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako rade meteo stanice

Meteo stanice su dizajnirane tako da prate podatke putem široke palete senzora. Potom se ti isti podaci skladište i šalju korisnicima koji imaju slobodan pristup podacima putem interneta i mobilnih aplikacija. U jednom modernom voćnjaku neophodno je biti što precizniji sa svim agrotehničkim merama. Meteo stanice imaju senzore za temperaturu i relativnu vlažnost vazduha, zatim senzor za globalnu radijaciju, kišomer, senzor koji beleži brzinu vetra, kao i senzor vlažnosti lista. Svi ovi parametri su od velikog značaja u intenzivnom voćarstvu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj šljiva u selu Gornja Trnava

Korisnici meteo stanica imaju mogućnost da u svakom trenutku dobiju upozorenje na širok spektar vremenskih nepogoda, kao što su upozorenje na mraz, koje se šalje putem SMSa, zatim praćanje vlažnosti zemljišta i navodnjavanja, prognoze pojave bolesti, upozorenje na poplavu, kao i praćenje uslova životne sredine.

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstJešić tvrdi: Pronevere robnih rezervi su stalne
Sledeći tekstŽita Srbije: Dogovoren neograničen izvoz brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime