Meteorološke stanice u voćnjacima

0
123
meteo stanice vocarstvo vocnjak
Foto: Printscreen Youtube Pessl Instruments

Nove tehnologije u poljoprivredi, poput meteoroloških stanica u voćnjacima, podrazumevaju inovativne načine komunikacije između poljoprivrednika i spoljnih faktora koji su važni činioci u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Vremenski uslovi u mnogome diktiraju visinu roda, jer je dobro poznata činjenica da je poljoprivreda fabrika pod nebom.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Savremene tehnologije u poljoprivredi se više ne mogu zamisliti bez uređaja za praćenje agrometeoroloških promena i drugih uslova životne sredine. Na domaćem tržištu se mogu naći meteorološke stanice koje pokazuju precizne vremenske podatke i na taj način optimizuju potrošnju prilikom zaštite biljaka. Jedan od zadataka savremenog i intenzivnog voćarstva jeste i ušteda svih inputa po jedinici površine. Vremenske prilike kao i neprilike u velikoj meri diktiraju visinu roda.

Kod voćki koje ranije cvetaju, pozni mrazevi i niske jutarnje temperature mogu da desetkuju rod i da nanesu veliku štetu. Anti-frost sistemi, iako skupi, sve češće se mogu videti u savremenim zasadima kod nas. Meteo stanice su pogotovo važne u najavi niskih temperatura i mrazeva, da bi se potom aktivirali sistemi koji stvaraju zaštitni omotač oko cveta i ne dozvoljavaju njegovo opadanje usled temperaturnih kolebanja.

Magnetic 1120x185px

Kako rade meteo stanice

Meteo stanice su dizajnirane tako da prate podatke putem široke palete senzora. Potom se ti isti podaci skladište i šalju korisnicima koji imaju slobodan pristup podacima putem interneta i mobilnih aplikacija. U jednom modernom voćnjaku neophodno je biti što precizniji sa svim agrotehničkim merama. Meteo stanice imaju senzore za temperaturu i relativnu vlažnost vazduha, zatim senzor za globalnu radijaciju, kišomer, senzor koji beleži brzinu vetra, kao i senzor vlažnosti lista. Svi ovi parametri su od velikog značaja u intenzivnom voćarstvu.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja na obroncima planine Jelice

Korisnici meteo stanica imaju mogućnost da u svakom trenutku dobiju upozorenje na širok spektar vremenskih nepogoda, kao što su upozorenje na mraz, koje se šalje putem SMSa, zatim praćanje vlažnosti zemljišta i navodnjavanja, prognoze pojave bolesti, upozorenje na poplavu, kao i praćenje uslova životne sredine.

ExelGrow Adama 1120x180
Prethodni tekstJešić tvrdi: Pronevere robnih rezervi su stalne
Sledeći tekstŽita Srbije: Dogovoren neograničen izvoz brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime