Uzgoj PERŠUNA i razlike izmedju peršuna korenaša i lišćara

0
11116
persun lisce
Foto: Pixabay

Uzgoj peršuna nije težak, te se ova biljka preporučuje početnicima u baštovanstvu. Razrešavamo dilemu između peršuna korenaša i lišćara, a tu je i uputstvo koje smo za vas pripremili za uspešan uzgoj u bašti ili u saksiji.

Spyrale Adama 1120x1080

Peršun je dvogodišnja biljka, ali se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja. To je zato što prve godine stvara vegetativne organe, koren i ilšće, a druga godina je namenjena za reprodukciju, kada se razvija cvetno stablo.

Razlikujemo dve vrste: peršun korenaš i peršun lišćar. Peršun korenaš razvija koren koji može da bude dugačak i do 30 cm, bele je boje i vretenastog oblika. Izuzetno je zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i eteričnim uljima.

LIBRETO 1120x180

Peršun lišćar je hibrid koji daje bujnu lisnu masu, a slabo razvijen koren. Dakle, ako ste se odlučili za lišćara, treba znati da on nema beli, vretenasti koren koji se koristi za ishranu, već bogatu lisnu masu (zato se zove „liščar“). Peršun lišćar ima sposobnost brze obnove listova. Isečete ga, a ono opet raste. Važno je naglasiti da se seku spoljni listovi. Ova vrsta predstavlja odličan izbor za uzgoj u saksiji. Treba imati na umu da različite sorte peršuna daju različite ukuse. Na primer, kovrdžavi peršun malo gorči, dok je peršun ravnog lista ono što se najčešće upotrebljava u kuhinji.

PROČITAJTE I...  Plućnjak – ekspert za pluća, ali i hrana

Peršun se obično seje u proleće, a setvu treba početi čim se može ući u njivu/baštu. Optimalno vreme je od marta do kraja aprila (u zatvorenom februar-mart). Pošto je otporan na mraz, može se sejati i u jesen (od oktobra do početka decembra). Najbolje je da se posadi u rano proleće, jer većina sorti peršuna raste prilično sporo, uspostavljajući zrelost između 70-90 dana nakon sadnje.

Ni jedna supa ne može da se zamisli bez korena i/ili lišća peršuna. Listovi su, takođe, lekoviti. Peršun za zdravlje je izuzetno koristan, a upotrebljava se i kao lek. Ukoliko niste znali, na primer, peršun rešava problem otečenih nogu i još mnogo toga.

Sejanje peršuna

Mesto za peršun je potrebno da ima puno sunca i dobru drenažu tla. Peršun ne voli zemljišta gde ima podzemnih voda, veoma kisela zemljišta, teška i sabijena. Pre setve, zemlju je potrebno očistiti od korova kako bi svojim sadnicama kada niknu dali veće šanse za preživljavanje. Seje se u redove sa razmakom 20-30 cm, na dubinu oko 2-3 cm. Razmak izmešu redova je 30-40 cm. Pobrinite se da označite mesto gde ste posejali seme, jer peršun sporo klija.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita luka i peršuna

Nega peršuna

Ova biljka preferira dosta sunca, odnosno najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti. Voli ravnomerno vlažno, ali ne i mokro tlo. Sušu ne podnosi dobro, te ga treba redovno navodnjavati (zalivati). Što se tiče đubrenja, neophodno je jednom do dvaputa na početku vegetacije. Jednom mesečno u proleće potrebno je primeniti uravnoteženo organsko tečno đubrivo ili kod drugog okopavanja prihraniti biljke za azotnim đubrivom. Tokom vegetacije potrebno je 2-3 okopavanja i međuredne kultivacije.

Berba lišća i vađenje korena

Koren peršuna korenaša se vadi kada je koren debljine oko 1 cm, a peršun lišćar počinje da se bere kada je visina lišća oko 10-ak cm. Treba voditi računa da se ne obere više od jedne trećine lišća.

Sveže stabljike sa lišćem treba staviti u posudu s vodom i može se čuvati u frižideru oko nedelju dana. Za duže čuvanje listove treba osušiti tako što se obese naopako na toplom i zasenjenom mestu s dobrim protokom vazduha. Zatim se izmrve i zatvore u posudu sa hermetičkim poklopcem.

Uzgoj peršuna u saksiji

Gajenje peršuna u saksijama je dobra opcija kada nemate prostora za baštu ili ako želite sveže začinsko bilje na dohvat ruke. Saksija oko 20 cm širine i dubine biće dovoljna, a trebalo bi da ima dovoljno drenažnih rupa na dnu. Saksija od neglazirane gline je odličan izbor, jer omogućava da višak vlage iz tla ispari kroz njene zidove.

PROČITAJTE I...  ĐUMBIR – Čudesan koren, čisti toksine, jača imunitet

Tlo je potrebno da se održava stalno vlažnim, a pobrinite se da saksiju postavite na mesto sa puno sunca. Peršunu treba da se odrežu stabljike koje su se savile do tla, kako biste izbegli da štetočine i bolesti dođu do biljke.

Lagana, dobro drenirana mešavina bogata hranljivim materijama je idealna zemlja za peršun. Najbolje je da ga posejte ili posadite rasad odmah u saksiju u kojoj će ostati do njegove pune veličine. Na taj način ćete izbeći presađivanje. Druga opcija je da koristite biorazgradive tresetne posude koje mogu da idu direktno u zemlju ili veću saksiju.

Peršun nema ozbiljnijih problema sa štetočinama i bolestima. Može da bude sklon gljivičnim oboljenjima. Ako se počne sa kvalitetnim semenom i biljkama omogući dobra cirkulacija vazduha, to može da pomogne u sprečavanju pojave i širenja bolesti.

Izvor: TheSpruce

Prethodni tekstNa Međunarodnom sajmu poljoprivrede izlagači iz 40 zemalja
Sledeći tekstMeteorološke stanice u voćnjacima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime