Posledice zahlađenja vidne na pojedinim voćnim vrstama

0
355
Agrosaveti---Uzgoj-kajsija-u-Miokovcima---01

Štete na pojedinim voćnim vrstama koje su prouzrokovane zahlađenjem i minusima tokom februara i marta su zabeležene na skoro svim lokalitetima širom Srbije. Njihov procenat zavisi od voćne vrste, sorte, nadmorske visine, kao i od intenziteta niskih temperatura.

Coltrane 1120x180

“Prve štete od mraza smo imali već u februaru. Naime, tokom prve polovine februara visoke temperature su isprovocirale vegetaciju pojedinih voćnih vrsta. Nakon toga temperature su pale na -10, pa su tada nastale štete ne samo na kajsiji, već i na drugim voćnim vrstama koje su krenule sa otvaranjem pupoljaka. To su trešnja i breskva.” – kaže prof. dr Nenad Magazin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Naš sagovornik dodaje da je “baba Marta” zaustavila vegetaciju, što je pozitivno, jer se i dalje nalazimo u mraznom periodu.

Vertigo CC3 728x90

“Ovo hladno vreme je dobro došlo, jer je zaustavilo vegetaciju koja će se nastaviti u aprilu kada dolazi do cvetanja većine voćnih vrsta. Mrazevi tokom marta nisu dobro došli, ako je cvetanje u toku, te su napravili dodatne štete na pojedinim voćnim vrstama. Većina voćnih vrsta je sada u fazi zatvorenog pupoljka, eventualno balona, vrlo malo voćnih vrsta je procvetalo. Kajsija jeste, ali ne na svim lokalitetima i ne svaka sorta. Definitivno jesu zabeležene štete na kajsijama, rod će biti umanjen. Problem nije samo u direktnom izmrzavanju, već i u oprašivanju, tamo gde je cvetanje bilo u toku, jer pčele nisu letele.” – ističe profesor Magazin.

PROČITAJTE I...  Berba trešanja u Ritopeku

Agrosaveti---Uzgoj-kajsija-u-Miokovcima---02

KAJSIJA POSTALA KAO JUŽNO VOĆE

Kajsija je osetljiva voćna vrsta, te smo svedoci da iz godine u godinu bude oštećena ranim mrazevima, te joj se moraju tražiti neke pogodnije lokacije, kaže prof. dr Nenad Magazin.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Ove godine je štete bilo i na većim nadmorskim visinama, kao i na nižim, ali je ipak važan izbor lokacije, ne samo kod kajsije, već kod većine voćnih vrsta. Zatim, izbor sorte, uzgojni oblik, agrotehnika, sve to utiče na krajnji rezultata, kada pričamo o pojavi mraza. Ne možete praviti ozbiljan zasad kasije u mrazištu, u ravnici, dolini, međutim, ako se ipak opredelite za tako nešto, onda morate biti svesni da ćete jednom u dve ili u pet godina imati rod. Tada morate imati i uzgojni oblik koji teži što većoj visini, itd.” – dodaje prof. dr Magazin.

NAJEFIKASNIJI SISTEMI U BROBI PROTIV MRAZA

Postoji nekoliko vrlo efikasnih metoda u borbi protiv mraza, ali za koji se opredeliti?

Tekton 1068x180px

“Naravno da je to skupo, ali skupe su i protivgradne mreže pa su danas postale standard u većini profesionalnih zasada. Antifrost sistem je, ako se koristi kako treba, odlična zaštita u zasadu jabuke, kruške, borovnice, međutim, po meni, nije najbolje rešenje za koštičavo voće. Kod koštičavog voća je bolji izbor vetrenjača, ili frost basteri. Ljudi koriste i onaj stari metod zadimljavanja, paleći gume, ali nije ni to dobro, bolje je paliti veću količinu organske materije koja će stvoriti gust, beo dim iznad voćnjaka. Mi smo sada u situaciji da svake sedmice imamo mraz, tako da je teško primeniti spomenuto paljenje. Vetrenjače su dobro rešenje, one mešaju slojeve vazduha, hladan i topao, i na taj način sprečavaju štete od mraza.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsije u selu Zaklopača

Priča o mrazu nije gotova. Mrazevi se dešavaju i u aprilu, pa čak i maju, što voćare najviše i plaši. Čim vazduh otopli, vegetacija se nastavlja, no kod jabuke recimo, ovaj hladan talas je usporio vegetaciju, te će njeno cvetanje biti u nekoj kasnijoj fazi, koja može biti manje pogodna za mraz, ali još uvek se nalazimo u mraznom periodu, ističe prof. dr Nenad Magazin, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Baner merlin Flexx
Prethodni tekstZaštita pšenice od korova, bolesti i štetočina – prvi tretman, kompletna zaštita
Sledeći tekstInicijativa za tretman opasnog otpada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime