Inicijativa za tretman opasnog otpada

0
132
Agrosaveti Tretman opasnog otpada 01

Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine sprovodi trogodišnji program „Snažno zeleno”. On ima za cilj da osnaži kapacitete organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima zaštite životne sredine.

Coltrane 1120x180

Kroz ovaj program podrške, Mladi poljoprivrednici Srbije (MPS) u saradnji sa Centrom za savremenu edukaciju i komunikaciju (CSEK) realizuju projekat „Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU standardno odgovorno“. Organizovana je online konferencija sa edukativnom i informativnom dimenzijom. Aktivno učešće uzeli su poljoprovredni proizvođači i predstavnci organizacija i institucija koje deluju u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou.

U uvodnom delu konferencije, predstavljeni su ciljevi projekta. Nakon toga usledio je edukativni deo vođen od strane Ane Nićiforović, master inženera zaštite životne sredine. Ona je kroz prezentaciju ukazala na opasnosti koje nosi neadekvatno postupanje i korišćenje sredstava za zaštitu bilja. Ana je posebno istakla prisustvo loše prakse kada je u pitanju postupanje sa ambalažom od strane poljoprivrednika. Ambalaža najčešće ne pronalazi pravi put zbrinjavanja, a neretko se dešava da se usled nemarnosti dogode i ozbiljnije posledice koje direkno utiču na život i zdravlje ljudi i životinja.

Vertigo CC3 728x90

Agrosaveti Tretman opasnog otpada 02

EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIKA OD PRESUDNOG ZNAČAJA

U nastavku konferencije, Danijela Gavrić, master inženjer ekologije, analitičar zaštite životne sredine, predstavila je rezultate istraživačkog dela projekta, ističući značaj edukacije poljoprivrednih proizvođača kojom direktno utičemo na promenu stavova i ponašanja i praktično time rešavamo veći deo problema. Ono što nam ostaje, jeste institucionalno povezivanje svih strana uključenih u ovaj proces adekvatnog upravljanja ambalažom, istakla je Danijela.

O indikatorima za praćenje javnih politika, govorio je Prof. dr Blažo Lalević, i istakao sledeće:

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Tokom trajanja projekta, obavljeni su razgovori i ostvareni kontakti sa jedinicom lokalne samouprave, fitosanitarnom inspekcijom, poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom, poljoprivrednim proizvođačima i komunalnim preduzećima koja se bave prikupljanjem otpada. Kroz procenu indikatora za praćenje javnih politika na lokalnom nivou definisano je stanje u jedinici lokalne samouprave, odnosno komunalnom preduzeću u pogledu različitih aspekata životne sredine, odnosno komunalnih delatnosti na području grada Jagodine i utvrđeno da je većina indikatora ocenjena visokom ocenom, što znači da se upravljanje otpadom sprovodi u skladu sa zakonom ili iznad standarda.“ – rekao je prof. dr Lelević.

Negativno je ocenjeno ukidanje prakse slanja izveštaja o prometu pesticida. To nam onemogućava da dođemo do podataka o količinama distribuiranih pesticida na nivou grada. Takođe, tu je i problem usitnjenosti gazdinstava, tačnije veliki broj malih potrošača sredstava, koji ambalažni otpad najčešće spaljuju ili bace zajedno sa komunalnim otpadom. A tu je i mali broj inspektora i nedostatak kaznene politike primenjive u praksi.

Tekton 1068x180px

Agrosaveti Tretman opasnog otpada 03

LOKALNI PLAN ZA UPRAVLJANJE OTPADOM

Prof. dr Blažo Lalević predstavio je i konkretne predloge za Loklani plan upravljanja otpadom za period 2021-2031. god, kroz koji bi se sprovodile konkretne aktivnosti:

  • Potpisivanje ugovora između operatera i Jedinica lokalne samouprave, Udruženja i Mesnih zajednica sela
  • Organizovanje punktova za prikupljanje ambalaže
  • Definisanje vremenskih termina za prikupljanje ambalaže (2-3x godišnje)
  • Obaveštavanje građana, prvenstveno poljoprivrednika o mogućnostima predaji ambalaže
  • Izbor lokacija na kojima je prisutna intenzivna poljoprivredna proizvodnja, pa tako i veće količine ovog otpada
  • Formiranje baze podataka (platforme) za registraciju prodatih pesticida.

Konferenciju je zatvorio Oliver Aleksić, кoordinator projekta, zahvaljujući se svim učesnicima, predstavnicima organizacija i institucija, kao i predstavnicima medija koji su intenzivno pratili, informisali i izveštavali o svim projektnim aktivnostima i rezultatima.

Baner merlin Flexx
Prethodni tekstPosledice zahlađenja vidne na pojedinim voćnim vrstama
Sledeći tekstZaštita zasada koštičavih voćaka od prouzrokovača monilioza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime