Trnjina – lekovita divlja šljiva

0
7706
trnjina
Foto: Pixabay

Trnjina je žbunasta voćka koja ima posebno mesto u narodnoj medicini. U lekovite svrhe koriste se svi delovi biljke: koren, kora, cvet, listovi i plod. Kod nas uglavnom raste samonikla, a za uzgoj uopšte nije zahtevna. U narodu je poznata još kao divlja šljiva, crni trn, gloginja.

Spyrale Adama 1120x1080

Trnjina je listopadni žbun, koji može da naraste do 5 metara u visinu. Prepoznatljiva je po svojim tamnim bobičastim plodovima, modroplave boje i velikim bodljama. Uglavnom raste na rubovima šuma, pored zapuštenih atarskih puteva. Kod nas je najčešće možemo videti u pojasevima hrastovih šuma.

Veoma je izdržljiva i žilava biljka. Ne smeta joj ni jedan tip zemljišta, dobro podnosi i vrućinu i hladnoću (može da izdrži do -35 stepeni Celzijusovih), i lako se prilagođava.

LIBRETO 1120x180

Ukoliko nemate trnjinu u svom okruženju, možete da je posadite. Trnjinu je najbolje posaditi u jesen, kako bi se pospešio razvoj korena pre zime. Može da se razmnožava iz reznica. Osim u jesen, moguće je da se posadi i u proleće, ukoliko nameravate da kupite sadnice.

Trnjina živi minimum 40 godina, a karakteriše je brz rast. U rano proleće krase je beli cvetovi koji obezbeđuju neophodan nektar za pčele, a pojavljuju se pre lišća. Nekada se koristila kao živa ograda i ograda za stoku, jer svojim dugačkim trnovima brani prolaz životinjama, kao i za sprečavanje erozije tla zbog svog razgranatog korena.

PROČITAJTE I...  Piskavica – čudo prirode, lek za sve

Orezivanje trnjine

Orezivanje se može raditi pre cvetanja. Ukoliko je postala invazivna sačekajte jesen za veliko orezivanje. Ono se primenjuje na 2 do 3 godine.  Svake godine mogu da se uklone mali izdanci koji se pojavljuju kod baze.

Cvetovi se beru u aprilu, a plodovi se sakupljaju u oktobru i novembru.

Lekovita svojstva trnjine

Naš narod je dobro poznavao lekovitost trnjine. U narodnoj medicini koristila se za lečenje kašlja, grčeva, te prečišćavanje krvi. Cvetovi su se upotrebljavali da podstaknu znojenje kod teških upala i groznica, a koristili su se i da se olakša iskašljavanje, tako što se od njih kuvao čaj.

Plodovi su oporog ukusa, a iako dozrevaju u jesen, neophodno je da promrznu da bi bili jestivi, te je preporuka da se konzumiraju nakon mraza, jer im se tada povećava količina šećera.

Plodovi su se nekada koristili za rešavanje problema sa organima za varenje. Sok od sveže isceđenih plodova je odlično sredstvo za čišćenje pluća, a kompot za obnavljanje crevne flore. Od plodova mogu da se prave marmelada, džem, liker, rakija…

PROČITAJTE I...  Domaće jagode zaglavile na granici - Proizvođači u ozbiljnom minusu

Važno je istaći da je semenka ploda otrovna, te mora obavezno da se ukloni.

Listovi trnjine su, takođe, zdravi i prepuni vitamina C, a najčešće su se koristili za pravljenje čaja.

Danas je u mnogim područjima trnjina postala veoma retka, uglavnom zbog nekontrolisanog krčenja i uništavanje prirodne vegetacije.

T.T.

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja linkovanog izvora.

Prethodni tekstNema kupaca za jabuku – Veliki deo roda još uvek u hladnjačama
Sledeći tekstNove mere: Trgovci voćem i povrćem moraće da se upišu u Registar

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime