Nema kupaca za jabuku – Veliki deo roda još uvek u hladnjačama

0
598
Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 03

U nekim normalnijim godinama ULO komore se 1.6. isključuju, međutim, ove godine komore su još uvek pune jabuka. Plasman je otežan, kupaca je malo, a voćari smatraju da je najveći problem napravila Uredba u vezi sa tim ko sme da izvozi jabuku.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Komore jesu nešto kasnije otvorene, malo se kalkulisalo sa cenom, ali većina voćara smatra da je glavni problem uredba zbog koje je broj izvoznika spao na svega petnaestak, a bilo ih je 300. U toj uredbi stoji da izvoznik mora imati 500 tona hlađenog prostora. Svi oni manji su nestali sa tržišta. A i ti mali su bili prilično bitni za prodaju jabuke, trešnje, jagode, itd. Ti manji izvoznici su dopirali do manjih kupaca u Rusiji, Evropi. Ministar Nedimović je rekao da će biti izbrisani oni koji plaćaju na blatobranu, mada mi mislimo da su oni već nestali, međutim, dok su oni plaćali na blatobranu, roba nije ostajala u Srbiji. Trebalo je samo sve to uskladiti, da država dobije svoj deo od toga. Tako da sve je to uticalo na ovu trenutnu situaciju sa plasmanom voća.” – kaže Ivan Tomić, voćar iz Novog Slankamena.

PROČITAJTE I...  Bliži s žetva uljane repice, prinos prosečan

ZAŠTO NIKO NE IZAĐE I KAŽE ŠTA SE DEŠAVA?

Možda i grešimo, dodaje naš sagovornik, međutim, očekujemo da nas Ministarstvo demantuje i objasni o čemu se radi i šta dalje mi da radimo i planiramo, ističe Tomić.

Magnetic 1120x185px

“Kada su cene dobre svi se slikaju i daju izjave o tome kako je naše voće super, kako sve ide, a sada kada je loše, malo ko se usuđuje da izađe i da da izjavu o tome šta je razlog tako lošeg plasmana voća.” – dodaje Tomić.

Agrosaveti---izvoz-jabuke---02

UVOZ JABUKE IZ POLJSKE

Ono što je, prema mišljenju voćara, doprinelo otežanom plasmanu, jeste i uvoz jabuke iz Poljske.

ExelGrow Adama 1120x180

“Domaće tržište povlači jako malo jabuke. Zvao sam jednog kupca koji snabdeva domaće tržište, on mi je rekao da ajdared nije kupio još od pre Nove godine. Ja naslućujem iz toga da se domaće tržište snabdeva uvoznom jabukom iz Poljske. Trgovci su našli svoj interes u tome. Poljacima je svaki kilogram jabuka subvencionisan, za razliku od našeg kilograma.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Zbog gljivica zaustavljen izvoz breskvi u Rusiju

KILA JABUKA, KAO KILA KUKURUZA

Cene jabuke ovog proleća su drastično manje u odnosu na prošlu godinu kada su cene možda bile i nerealne, međutim, nije ni to problem, već nedostatak kupaca, smatraju voćari. Proizvodni ciklus je trenutno u punom jeku, a prošlogodišnji rod još nije prodat.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Sad nije problem doći do novca, sve banke nude kredite, ali je pitanje da li će proizvođač moći vratiti taj kredit. Koliko vidim voćari slabo ulaze u neke nove investicije, nabavku mehanizacije ili podizanje novih zasada. Svi su se nekako pritajili. Provejava neka zabrinutost, jer ne znamo šta se iza brda valja. Vidimo kakve probleme imaju voćari sa trešnom i jagodom, uskoro stiže breskva, ako se ovako nastavi, ni sa njom neće biti dobro. Zato očekujemo da nam neko kaže, objasni, možda mi grešimo, možda, mnogo očekujemo, ili je razlog nešto drugo. Odnos ulaganja i radne snage u ratarstvu i voćarstvu je odokativno 1:10, a sada imamo situaciju da nam je maltene kila jabuka, kao kila kukuruza.” – kaže Ivan Tomić iz Novog Slankamena.

Prethodni tekstGajenje borovnice sve popularnije i u opštini Petrovac na Mlavi
Sledeći tekstTrnjina – lekovita divlja šljiva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime