Zelenom rezidbom do boljeg kvaliteta grožđa

0
90
grozdje
Foto: Pixabay

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča u toku je zelena rezidba loze. Reč je o veoma važnoj agrotehničkoj meri koja može da doprinese boljem kvalitetu i prinosu grožđa, te boljem kvalitetu vina.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zelena rezidba se obavlja ručno ili mehanički, a cilj je da se reguliše i poveća prinos i kvalitet grožđa, da se održava pravilan raspored i bujnost lastara, poboljša stvaranje novih okaca i povoljnijih uslova za sazrevanje grožđa, izjavili su Tanjugu vinogradari ovog kraja.

Stručni savetodavalac za voćarstvo i vinogrdarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PSSS) za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, objašnjava da se zelenom rezidbom „otklanjaju svi zeleni lastari koji izbijaju iz čokota, jer se tako razgušuje grožđe a rezultat tog su kvlitetniji grozdovi i jaka biljka, a to dovodi i do odličnog kvaliteta vina“.

Coltrane 1120x180

„Idealan period za zeleni rezidbu je kraj maja do prve polovine juna“, rekao je Jocić novinarima.

BREVIS 1120x180

On je dodao da obim zelene rezidbe nije isti svake godine, „jer od klimatskih uslova, sortnih osobina i oblika čokota, zavisi i koje će se mere zelene rezidbe primenjivati“.

Talisman Plamen 1120x185

PSSS redovno obavlja vizuelne preglede vinograda i oni su u ovom trenutku u jako dobrom stanju i očekuju se standardni prinosi a kod nekih sorti i vrhunski, istakao je Jocić.

PROČITAJTE I...  Organsko voćarstvo

Izvor: Ekapija

Timac AGRO Tečna đubriva
Prethodni tekstJubilarnom manifestacijom „Dani Jegričke“ obeležen Svetski dan zaštite životne sredine
Sledeći tekstKako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU efikasno i bez teških pesticida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime