Uzgoj vinograda i proizvodnja vina u Bajši

0
1277
Agrosaveti - Vinski viteški red 04

Milisav Viljanac iz Bajše kod Bačke Topole još od ranog detinjstva neguje ljubav prema vinogradarstvu. Kako kaže, njegov otac je, kao i većina meštana, imao parče vinograda. Tada se smatralo da baš i nisi neki domaćin, ako nemaš vinograd, priča nam Milisav. Iako ga je život vodio u drugom pravcu, pre skoro 15 godina setio se te svoje ljubavi pa je u proizvodnju vina ušao ozbiljno i sa puno elana. Nekada je u ovom kraju bilo 110 hektara pod vinogradima, dok su danas te površine desetkovane pa je sada pod lozom svega 20-ak hektara.

Adama Maganic 1120x180

„Ja sam se bukvalno iškolovao u vinogradu. Ne mislim da se moglo školovati od vinogradarstva, to nikako, već sam išao svaki dan u vinograd da ga čuvam. Sveske i knjige pod ruku i u vinograd,“ priseća se Milisav.

Agrosaveti - Vinski viteški red 03I danas je Milisav veći deo dana u svom vinogradu u kojem su zastupljene sorte kao što je to merlo, kaberne sovinjon, pino noar i mnoge druge koje je naš domaćin zadržao kada je kupio vinograd. Posadio je Milisav i domaću sortu – moravu, sa kojom je izuzetno zadovoljan.

MPS baneri II

„Izuzetno je otporna na bolesti, plemenjača je ne dira, nikada nisam imao trule bobice.“

Udruženje voćara i vinogradara „Kadarka“

Udružili su se ovdašnji voćari i vinogradari pod jednim imenom „Kadarka“, a kvalitet svojih vina iz godine u godinu dokazuju na brojnim sajmovima sa kojih se ne vraćaju bez medalje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Odnesemo iz Bajše između 8 i 15 uzoraka, bar trećina bude nagrađena.“

Međutim, 2018. godinu naš domaćin neće pamtiti kao berićetnu. A razlog za to su kasni mrazevi koji su doveli do izmrzavanja lastara. A posledice koje su ti minusi ostavili, osetiće se i dogodine, kaže Milisav.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - Vinski viteški red 02Vinogradari širom Srbije su ove godine vodili bitku sa mušicom drozofilom suzuki, međutim Milisav nam kaže da je u Bajši nije bilo. Pa ipak ovde se javio drugi problem. Naime, velike proble im pravi američki beli cvrčak, zbog kojeg su u okolini Sivca neki već morali da krče vinograde, priča nam Milisav.

PROČITAJTE I...  Počela berba vinskih sorti grožđa

„To je isto jedna vrsta cikada, oni sami po sebi ne prave neku štetu. Sisaju sokove iz lastara, međutim prenose razne bolesti.“

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Vinski – viteški red „Sveti Dimitrije“

Spomenuli smo Udruženje „Kadarka“, ali ovdašnji vinogradari nisu tu stali. Naime, oni su osnovali i vinski viteški red „Sveti Dimitrije“, koji je vrlo brzo postao cenjen kako u Srbiji tako i u regionu, a koja je uloga jedne takve organizacije?

Agrosaveti - Vinski viteški red 05„Pre svega da širi kulturu proizvodnje i konzumiranja vina. U Evropi takvi redovi imaju dugu tradiciju, mi smo dosta kasno krenuli, ali sada smo najbrojniji vinski viteški red.“

Adama Forapro 1120x180

Interesantno je i to da je Bajša multinacionalna zajednica u kojoj žive Srbi, Mađari i Slovaci, te se Sveti Dimitrije slavi naizmenično, jedne godine po katoličkom, a druge po pravoslavnom kalendaru. Važno za spomenuti je i to da je baš od ovih viteza krenula i inicijativa za osnivanje Saveza vinskih i vinskih – viteških redova kako bi zajedno bili prepoznatljivi i u Evropi i kako bi domaća vina bila predstavljena u najboljem svetlu, jer zaista imamo šta da pokažemo, dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Irig ponovo sremska prestonica vina

Opširnije pogledati u prilogu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstUzgoj svinja u Drenovcu
Sledeći tekstZajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime