Uzgoj vinograda i proizvodnja vina u Bajši

0
1272
Agrosaveti - Vinski viteški red 04

Milisav Viljanac iz Bajše kod Bačke Topole još od ranog detinjstva neguje ljubav prema vinogradarstvu. Kako kaže, njegov otac je, kao i većina meštana, imao parče vinograda. Tada se smatralo da baš i nisi neki domaćin, ako nemaš vinograd, priča nam Milisav. Iako ga je život vodio u drugom pravcu, pre skoro 15 godina setio se te svoje ljubavi pa je u proizvodnju vina ušao ozbiljno i sa puno elana. Nekada je u ovom kraju bilo 110 hektara pod vinogradima, dok su danas te površine desetkovane pa je sada pod lozom svega 20-ak hektara.

Agil 1120x180

„Ja sam se bukvalno iškolovao u vinogradu. Ne mislim da se moglo školovati od vinogradarstva, to nikako, već sam išao svaki dan u vinograd da ga čuvam. Sveske i knjige pod ruku i u vinograd,“ priseća se Milisav.

Agrosaveti - Vinski viteški red 03I danas je Milisav veći deo dana u svom vinogradu u kojem su zastupljene sorte kao što je to merlo, kaberne sovinjon, pino noar i mnoge druge koje je naš domaćin zadržao kada je kupio vinograd. Posadio je Milisav i domaću sortu – moravu, sa kojom je izuzetno zadovoljan.

BioPlug 728x90px

„Izuzetno je otporna na bolesti, plemenjača je ne dira, nikada nisam imao trule bobice.“

Udruženje voćara i vinogradara „Kadarka“

Udružili su se ovdašnji voćari i vinogradari pod jednim imenom „Kadarka“, a kvalitet svojih vina iz godine u godinu dokazuju na brojnim sajmovima sa kojih se ne vraćaju bez medalje.

Orius 1120x1080

„Odnesemo iz Bajše između 8 i 15 uzoraka, bar trećina bude nagrađena.“

Međutim, 2018. godinu naš domaćin neće pamtiti kao berićetnu. A razlog za to su kasni mrazevi koji su doveli do izmrzavanja lastara. A posledice koje su ti minusi ostavili, osetiće se i dogodine, kaže Milisav.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Vinski viteški red 02Vinogradari širom Srbije su ove godine vodili bitku sa mušicom drozofilom suzuki, međutim Milisav nam kaže da je u Bajši nije bilo. Pa ipak ovde se javio drugi problem. Naime, velike proble im pravi američki beli cvrčak, zbog kojeg su u okolini Sivca neki već morali da krče vinograde, priča nam Milisav.

PROČITAJTE I...  Vinska tradicija u selu Rogljevo

„To je isto jedna vrsta cikada, oni sami po sebi ne prave neku štetu. Sisaju sokove iz lastara, međutim prenose razne bolesti.“

Vinski – viteški red „Sveti Dimitrije“

Spomenuli smo Udruženje „Kadarka“, ali ovdašnji vinogradari nisu tu stali. Naime, oni su osnovali i vinski viteški red „Sveti Dimitrije“, koji je vrlo brzo postao cenjen kako u Srbiji tako i u regionu, a koja je uloga jedne takve organizacije?

Agrosaveti - Vinski viteški red 05„Pre svega da širi kulturu proizvodnje i konzumiranja vina. U Evropi takvi redovi imaju dugu tradiciju, mi smo dosta kasno krenuli, ali sada smo najbrojniji vinski viteški red.“

Interesantno je i to da je Bajša multinacionalna zajednica u kojoj žive Srbi, Mađari i Slovaci, te se Sveti Dimitrije slavi naizmenično, jedne godine po katoličkom, a druge po pravoslavnom kalendaru. Važno za spomenuti je i to da je baš od ovih viteza krenula i inicijativa za osnivanje Saveza vinskih i vinskih – viteških redova kako bi zajedno bili prepoznatljivi i u Evropi i kako bi domaća vina bila predstavljena u najboljem svetlu, jer zaista imamo šta da pokažemo, dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Voćarsko vinogradarska proizvodnja u selu Suvodol

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUzgoj svinja u Drenovcu
Sledeći tekstZajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime