Zaštita semena kukuruza i suncokreta od zemljišnih štetočina

0
4103
Agrosaveti - Suncokret 02

Sve dok nisu ukinuti preparati za zaštitu semena na bazi a.m. Imidakloprid, briga oko ovoga nije postojala. Šta se zatim dešava? Suočeni sa nedostatkom adekvatne zamene, proizvođači su masovno počeli da za tretman semena koriste insekticide sa istom pomenutom aktivnom materijom, koja ima registraciju za primenu u vegetaciji na nekim od gajenih biljaka. Ali ovi preparati nisu tzv. ’’FS“ formulacije, dakle, nisu namenjeni za tretman semena, pa se može desiti da njihovo nanošenje na seme nije sasvim uspešno, a to znači da željeni efekti izostaju. U čemu je problem?

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Zabranjeni preparati su imali efekat na suzbijanje zemljišnih štetočina (žičari) i na kukuruznu pipu, koja se javlja nakon nicanja useva i pravi štetu na mladim biljkama, tako što njihovim uništavanjem proređuje sklop, te dolazi do u nekim slučajevima i drastičnog smanjenja prinosa. U čemu je još problem?

Suzbijanje žičara nije sporno. Postoji preparat na bazi a.m. Bifentrin, koji je registrovan za suzbijanje žičara. Problem su preparati za suzbijanje kukuruzne pipe ili nešto drugo?

ExelGrow Adama 1120x180

Mnogi proizvođači su imali problem da kukuruznu pipu suzbiju tretmanom nakon nicanja, preparatima koji su registrovani za tu namenu. Zašto? Evo zašto!

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od štetočina u jesen

Ogromna većina proizvođača ili bolje rečeno svi (čast izuzecima), nemaju naviku da na svojim prskalicama menjaju dizne u skladu sa zahtevom preparata koje koriste tj. sa osobinama tih preparata i njihovim načinom delovanja. Evo gde je rešenje! Preparati koji suzbijaju kukuruznu pipu deluju inhalatorno. Dakle, da bi došlo do njihovog ispoljavanja efekta, potrebno je da budu aplikovani sa što sitnijim kapima i što manjom količinom vode, kako bi njihova isparljivost došla do izražaja. Ovo se postiže samo primenom dizni veličine „2“ ili tzv. „dvojkama“. Ako se ove dizne koriste, neće izostati efekat suzbijanja kukuruzne pipe i problem koji su mnogi u tom smislu, doživeli! Dakle, zaštitite seme kukuruza i suncokreta registrovanim preparatom za zaštitu od žičara, a kukuruznu pipu suzbijajte samo ako se pojavi, takođe registrovanim preparatima za zaštitu protiv ove štetočine, uz promenu dizni na prskalicama. Tako efekti primene neće izostati!

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Dipl.ing. Čorogar Dejan, stručni savetnik u “Agro fito pharm“ d.o.o. Pančevo.

065/80-15-414

Infinito Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstSyngenta – inovacije u zaštiti bilja
Sledeći tekstObjavljen novi konkurs za IPARD sredstva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime