Berba jabuka u Beloj Crkvi obustavljena

0
771
Agrosaveti - Cena prvoklasne jabuke 01

Berba jabuka na više od hiljadu hektara zasada u Beloj Crkvi je obustavljena, jer izvoz za Rusiju još nije krenuo. Cena prvoklasne jabuke dvostruko je niža nego prethodne godine, a industrijska jabuka je toliko jeftina da se voćarima ne isplati da je sakupljaju.

Adama Maganic 1120x180

I ono malo što su tokom septembra obrali, voćari belocrkvanskog kraja prinuđeni su da skladište – i to oni koji imaju hale ili hladnjače, jer jabuku još ne mogu da prodaju. Otkup za rusko tržište nije počeo iako je oktobar, a nakupci pretpostavljaju da će jabuka moći da se proda tek posle decembra.

„Rusi su poslali dopis da neće da kupuju jabuku dokle god njihovu ne prodaju, ili možda i poljsku, mi to ne znamo. I ovi što kupuju – kupuju na rizik da li će ići posle Nove godine ili neće. Do tada ništa, svi samo sakupljaju“, kaže otkupljivač jabuke Milisav Anđelić.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Otkupne cene višestruko niže

Cena prvoklasne jabuke ove godine iznosi svega 20 dinara. Prošle godine u ovo vreme kilogram prve klase bio je 45. Ono čime su belocrkvanski voćari još nezadovoljniji jeste cena industrijske jabuke, koja je sa prošlogodišnja 22 dinara ove godine pala na svega četiri do pet dinara, a to je jabuka koju, kao sirovinu, kupuju domaći kupci.

PROČITAJTE I...  Berba breskve u Novom Slankamenu

„Nema tu Rusa, Kineza, nema nikoga. Da vidimo, je l’ pojeftinio sok četiri puta, je l’ pojeftinilo sirće četiri puta, je l’ pojeftinila rakija četiri puta? To ide za to. Šta se to dešava? Nas samo to interesuje„, kaže voćar Miodrag Pavlović.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sa ovakvim cenama, voćari u Beloj Crkvi kažu da neće imati da pokriju troškove proizvodnje.

Nadaju se da će cena bar prve klase skočiti do Nove godine, a do tada, ko bude imao para za radnike, gajbe i hladnjaču, moći će nešto da izvuče. Ko ne bude, može da se desi da mu ceo rod ode u industrijsku jabuku, a to će značiti da će proizvodnu godinu završiti u minusu.

BTZ 1120x180px

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstProizvodnja domaćeg soka od malina
Sledeći tekstVreme za setvu zimske salate

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime