Cena pšenice od letos veća za 30 odsto

0
1207
Agrosaveti - Cena pšenice 01

Pšenica je od letos do sada poskupela 30 odsto, pa kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara, ali se ne očekuje da će poskupeti hleb i peciva, rekli su agenciji Beta predstavnici proizvođača i pekara.

Adama Sultan 1120x180

Predsednik Poslovnog udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković ocenio je da je je jedan od razloga za tako visok rast cene pšenice to što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine.

„Drugi razlog za rast cene pšenice je taj da je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog hlebnog zrna i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašna od još 100.000 tona pšenice što je smanjilo ponudu na domaćem tržištu“, rekao je Saković.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Dodao je da je iz Srbije u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta po oko 148 evra po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu, ali da je to visoka cena.

PROČITAJTE I...  Ponovna tražnja za SRPSKU JABUKU

Izvoz je zbog toga, kako je rekao, počeo značajno da opada, a to deluje umirujuće na cene na domaćem tržištu.

BioPlug 728x90px

Cene kvalitetne pšenice, koja sada na međunarodnom tržištu košta od 173 evra do 178 evra po toni, nastaviće da rastu, samo ako, kako je ocenio Saković, nastanu veliki problemi u proizvodnji te poljoprivredne kulture na južnoj hemisferi Planete, ili nastane šteta na usevima od niskih temperatura na severnoj hemisferi.

Tržišne manipulacije

On je rekao da su na kretanje cena na međunarodnom tržištu uticale i tržišne manipulacije da postoji mogućnost da Rusija zbog smanjene proizvodnje planira da uvede ograničenja izvoza pšenice.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Tih problema u proizvodnji i izvozu za sada nema i sledeći rok kada se može očekivati promena cene pšenice je april naredne godine kada se rade procene roda za tu godinu“, rekao je Saković.

Srbiji je, prema njegovim rečima, preostao višak od 900.000 tona pšenice za izvoz.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je pre nekoliko meseci brašno koštalo od 23 do 25 dinara, a sada je od 28 do 30 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE I...  Crni luk upornima donosi zaradu

Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje hleba i peciva Pralica je rekao da bi „sadašnja cena tih proizvoda trebalo da izdrži skok cene brašna, pod uslovom da brašno ne poskupljuje dalje“.

Brašno mora biti izuzetno kvalitetno i jeftino da bi, kako kažu stručnjaci, izdržalo konkurenciju drugih proizvođača u regionu. Na Kosovo se iz Srbije izvozilo oko 20.000 tona mesečno, a izvoz je padao od prošle godine kada su prvo uvedene takse od 40 odsto, a sada su 100 odsto.

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstUzgoj safolk ovaca u Banatu
Sledeći tekstBerba kupusa u selu Glogonj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime