Berba kupusa u selu Glogonj

0
11165
Agrosavti - Berba kupusa 04

Povrtari iz sela Glogonj priveli su kraju ovogodišnju seču kupusa. Težak je to posao bio. Hladan kraj novembra, kupus vlažan, ruke pomodrele, a na sve to ovogodišnja sezona nije na zavidnom nivou, te je ocenjuju kao lošu, kaže mladi povrtar Danail Vučkovski. On je ove godine kupus imao na 30-ak ari, kvalitetom je zadovoljan, međutim sušna jesen je itekako povećala troškove proizvodnje, kaže naš sagovornik.

Adama Maganic 1120x180

Sezona je bila zahtevna, jer ovde kiša nije pala 4 meseca, sve do pre neki dan. Cena nafte je izuzetno velika, te je finansijski bilo teško proizvodnju dovesti do kraja.“

Agrosavti - Berba kupusa 02

Danail je imao između 80 i 100 tona po hektaru, što je kod njega kako kaže konstantan prinos. Bira sorte nešto duže vegetacije, ali one od kojih može očekivati ovakav prinos.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Ovde kod nas se najviše seje kupus BRAVO i POTOMAK. Zato što su laki za proizvodnju, otporni su, a nisu zahtevni ni što se tiče đubrenja. Sa druge strane, jako je slastan i ko ga jednom proba, ne menja.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šargarepe i povrća u Molu

Jesenja suša povećala troškove proizvodnje

Sezona seče kupusa poslednjih godina počinje znatno ranije, te se ranije i završava. Danail kaže da su obično radove završavali u decembru, dok je to sada mesec dana ranije. A kada govorimo o ceni, to je nešto što se ne menja drastično već 20-ak godina, ističe Danail.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosavti - Berba kupusa 01

Ove godine je na cenu proizvodnje uticala i jesenja suša, jer je navodnjavanje trajalo duže nego obično. Većina povrtara kao energent za pokretanje pumpi koristi dizel, čija cena im je kako kažu proizvođači, enormna, te su u odnosu na prošlu godinu troškovi proizvodnje povećani za bar 15%, kaže naš sagovornik. Padavina je sve manje, te je proizvodnja tokom čitave sezone zavisna od zalivanja.

Agrosavti - Berba kupusa 03

Kod nas u Banatu vetar često duva i isušuje zemlju. Kada tome dodate malo padavina i visoke temperature, dobijete idealnu kombinaciju za zalivanje. Po hektaru se potroši oko 150 hiljada dinara samo za zalivanje.“

BTZ 1120x180px

Alternativa je svakako elektrifikacija, međutim većina povrtara ne može sama da isfinansira takav projekat, kaže Danail. Ono što je takođe moguće rešenje, jeste mobilni solarni panel. Početna ulaganja jesu značajna, ali na dugoročnijem planu, takva investicija je sigurno isplativa, dodaje Danail. On je i predsednik Udruženja povrtara Glogonj, te se nada da će zajedničkim snagama iznaći najbolje rešenje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja futoškog kupusa u Begeču

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstCena pšenice od letos veća za 30 odsto
Sledeći tekstOkrugli sto za agroekonomiste u Novom Sadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime