Savetovanje voćara održano u Novom Sadu

0
617
Agrosaveti---plasman-voca---02

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu održano je tradicionalno 17. savetovanje voćara u organizaciji Društva voćara Vojvodine. I ove godine skup je privukao veliki broj voćara, a govorilo se o važnim temama: Kako do novih tržišta? Koje su to nove sorte i podloge, kao i o proredi i zaštiti. Na samom početku savetovanja valjalo je oceniti sezonu i sagledati kakva je dalje perspektiva. Iako je godina obećavala, pozni mrazevi su uzeli dobar deo roda, rekao je prof. dr Zoran Keserović.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“Imali smo velikih problema sa izmrzavanjem mnogih voćnih vrsta, zatim je loše bilo oprašivanje, oplodnja, pogotovo kod trešnje i kruške. A bilo je problema i sa gradom na pojedinim lokalitetima. Na osnovu desetomesečnih podataka izvoza, on je za 5% veći u odnosu na isti period prošle godine. Ono što je dobro, jabuka je krenula da se izvozi, to je oko 16% više nego prošle godine. Najveći pomak u izvoz imala je sveža malina i kajsija. Ja očekujem da ćemo mi ove godine imati vrednost izvoza preko 600 milona dolara.” – istakao je prof. dr Zoran Keserović.

Fitofert kukuruz 980x250px

Brojke zvuče obećavajuće, a i jeste slika svetlija u odnosu na prošlu godinu, bar kada je prodaja jabuke u pitanju. Svi dobro pamte prošlu sezonu koja je bila veoma teška kada govorimo i o ceni i o samom tržištu, kaže Nikola Lončar iz ZZ Voćar iz Novog Slanamena.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Agrosaveti---plasman-voca---01

“Cena jabuke za izvoz je sada oko 40 eurocenti i mi se u tu cenu uklapamo. Dakle sa cenom smo zadovoljni, ali je valuta plaćanja dosta produžena. Nekada je to bilo 15 dana, do 30 ako se tako dogovorimo, a sada je mnogo manje izvoznika, te nas ucenju i valuta plaćanja ide i do dva meseca.” – kaže Nikola Lončar iz ZZ Voćar Novi Slankamen.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja trešanja u Srbiji

KAKO DO NOVIH TRŽIŠTA?

Postoje najave da će se ta pravila o tome ko sme da izvozi rešiti u skorije vreme, što pozdravljaju i proizvođači, ali i izvoznici koji su zbog toga ispali iz igre. A kada smo kod izvoza i tržišta, ovogodišnje savetovanje voćara se bavilo i temom novog tržišta. Julka Toskić iz AgroBrenda je rekla da je neophodno onoliko znanja i truda koliko se ulaže u proizvodnju, uložiti i u prodaju, odnosno marketing.

CUSTODIA--1120x180

“U ovom trenutku treba sagledati koje su to potencijalne šanse za otvaranje pojedinih tržišta u Evropi. A kada bude omogućeno da se izvozi u Kinu i Indiju, to će biti velika šansa za naše proizvođače. Ali za to je neophodna velika priprema. Izneću i primer onoga da se već nešto radi na tu temu, a to je da je zahvaljujući USAID-ovom projektu u 2018. godini grupa srpskih proizvođača imala priliku da nastupi na jednom novom sajmu i da nakon toga krene izvoz na jedno izuzetno zahtevno tržište, a to je tržište Velike Britanije.” – istakla je Julka Toskić iz AgroBrend-a.

PROČITAJTE I...  Raste cena za zakup zemlje u Vojvodini

Dakle, zaključak bi bio da je potrebno još dosta rada i promocije kako bi se naši voćari probili na neka nova tržišta. Pojedinačno to nikako ne mogu uraditi. Ovogodišnje savetovanje voćara završeno je zaključkom da su neophodna udruživanja, zadruge i složene zadruge, kako bi se ciljevi ostvarili.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime