Centar za borbu protiv svinjske kuge i u Nišu

0
754
Agrosavei - Regionalni centar u Nišu 01

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede obrazovala je Regionalni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu afričke kuge svinja na području Veterinarskog specijalističkog instituta Niš, saopštio je Nišavski upravni okrug.

Spyrale Adama 1120x1080

U saopštenju se navodi da Regionalni centar obuhvata Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Zbog pojave afričke kuge svinja regionalni centri već su otvoreni u Vojvodini, a novootvoreni centar je prvi na jugu Srbije.

LIBRETO 1120x180

Regionalni centri, kako objašnjavaju stručnjaci, otvoreni su u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja pojave veoma opasne virusne zarazne bolesti svinja koja se pojavila u Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj.

U rad regionalnih centara uključeni su veterinarski instituti, veterinarske stanice, predstavnici Centra za vanredne situacije, lokalnih samouprava i lovačkih udruženja.

Formiranje regionalnih centara podrazumeva i pojačani nadzor veterinara i veterinarskih inspekcija na terenu i pojačane mere higijene na farmama, kao i poseban oprez u lovu divljih svinja.

Prema rečima veterinara, divlje svinje su u 90 odsto slučajeva prenosioci virusa afričke kuge svinja, zbog toga svaku ulovljenu životinju mora da pregleda veterinar pre nego što bude izneta iz lovišta.

PROČITAJTE I...  Uzgoj sjeničke ovce

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje za koje ne postoji lek niti vakcina, ali osim divljih i domaćih svinja od nje ne oboljevaju ljudi i druge životinje.

Izvor: Agronews, Niške vesti

Prethodni tekstVlada Srbije podržava razvoj vinskog turizma
Sledeći tekstPčelarska sezona u Despotovcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime