Da li Imlek vara potrošače – domaće, a uvozno mleko?

0
1232
mleko
Foto: Pixabay

Rafovi u prodavnicama su puni domaćeg, ali i uvoznog mleka. Međutim, kako tvrde mediji, najveći domaći prerađivač mleka, kompanija Imlek, odlučila je da ode korak dalje i da građanima Srbije plasira uvozno mleko kao domaće. 

Adama Maganic 1120x180

Vest da Imlek uvozi mleko iz Poljske i plasira ga u Srbiji kao domaće pod brendom „Moja kravica“ odjeknulo je kao bomba u javnosti. Kako je objavio portal „Agropres”, kupci o ovome nisu obavešteni osim što je na pojedinim pakovanjima istaknuto da je reč o mleku proizvedenom u Evropskoj uniji. Takvo mleko ima i oznaku poljskog veterinarskog inspektora. Prema navedenim informacijama uvoznik za Srbiju je firma – „Belfud global trejd”, registrovana u Beogradu, saopštava taj portal. Postoji i video snimak iz jedne prodavnice koji je objavljen na Youtube kanalu Agrobiznis magazina.

Ko uvozi mleko pod brendom „Moja kravica“?

Kako navodi Agropress, reč je o firmi Milana Markovića, a pored njega na APR-u stoji i ime Bianca Marković. Postavlja se pitanje kako su uspeli da ostvare poslovnu saradnju sa kompanijom kao što je Imlek, iako je Milan prethodno imao automehaničarsku radnju. Kako je od automehaničarskog posla došao na ideju da uvozi mleko, ostaje da se vidi.

MPS baneri II

Mnogo pitanja, malo odgovora

Novinari Agropress-a su zamolili novu ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković da prokomentariše ovu situaciju ali ona nije želela da komentariše.

PROČITAJTE I...  Stado koza u selu Radinac

Kako navodi Agropress, zabrinjavajuće je da se jedan veliki prerađivač mleka bavi ovakvom obmanom potrošača i da se nanosi direktna šteta malim proizvođačima koji muku muče da se izbore sa lošim otkupnim cenama mleka. Prema komentaru jednog od predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača otkupljivači su počeli da snižavaju otkupnu cenu mleka, a proizvođači se žale da ne mogu da izvezu mleko zbog zabrane, a da ga imaju na lageru. Postavlja se pitanje kako mogu da ga uvezu i prodaju kao domaće.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kolege iz Agropress-a tražiće odgovor od Uprave za veterinu, ko je dao dozvolu i na koje načine je uvezeno mleko i kako će to uticati na proizvodnju domaćeg mleka u Srbiji kada se uzme u obzir da je stočarstvo u Srbiji devastirano. Da li želimo od proizvođača mleka da postanemo uvoznici mleka i zašto?

Prethodni tekstSavet struke voćarima: Započetu vegetaciju usporiti orezivanjem
Sledeći tekstAmbrozija – Prepoznavanje i suzbijanje korova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime