Ambrozija – Prepoznavanje i suzbijanje korova

0
94
ambrozija
Foto: Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2317452

Ambrozija je korovska biljka velikog reproduktivnog potencijala i izuzetno invazivan alergen koji je jako teško suzbiti, jer seme može da opstane i do 40 godina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Reč je o jednogodišnjem korovu koji je donet iz Severne Amerike na prostor Evrope putevima transporta robe u XIX veku. Trenutno je ima više u Evropi nego u Americi, a može se naći preko 20 vrsta ove biljke. Najprasprostranjenija je kratka ambrozija. U Srbiji je prvi put zabeležena u Sremskim Karlovcima, a najčešće se može naći pored pruga, puteva, na neobrađenim površinama, građevinskim zemljištima… odakle vrlo brzo prelazi na obrađene površine.

Jedan od najbitnijih momenata u borbi protiv ove biljke je prepoznavanje ambrozije, jer je po izgledu dosta slična sa pelenom, divljom šargarepom, aptovinom, navodi dipl. Inž. Milena Ćirić iz PSSS Užice. Ambrozija može da dostigne visinu od 1 metar do preko 2 metra i ima uspravno razgranato stablo, dok su listovi perjasto deljeni. Cela biljka je obrasla dlačicama. Žućkasti cvetovi su grupisani u jednopolne glavičaste cvasti, sitni su i mnogobrojni. Muške cvasti su grozdaste terminalne i ženske postavljene ispod muških. Plod je jajasta ahenija. Cveta u kasno leto i jesen, od početka jula, proizvodeći polen sve do ranih mrazeva.

Adama Sultan 1120x180

Zašto je teško iskoreniti ambroziju?

Jedna biljka može da produkuje do 3.000 plodića koji mogu u zemlji da opstanu i do 40 godina. Upravo zbog velike produkcije semena i duge klijavosti može da pređe sa ruderalnih staništa u gajene kulture kao što su kukuruz, krompir, šećerna repa i soja i da postane dominantan korov koji je teško iskoreniti. S obzirom da je reč o robustnom korovu koji se brzo širi i zauzima veliku površinu, predstavlja verlikog konkurenta gajenim biljnim kulturama za hranu i vodu, koje može na kraju da preraste i uguši.

PROČITAJTE I...  Zašto je Chief®+Nicogan® proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?

Alergija na ambroziju vrlo raširena

Pored toga što je štetna kada raste među usevima, na polenov prah ove biljke je alergično preko 10% stanovništva. Polen ambrozije izgleda kao kuglica sa malim kukicama kojima se kači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako izaziva probleme poput kijanja, curenja iz nosa, svraba u nosu, suzne i crvene oči, otečeni kapci, kašalj… Pored respiratornih problema, javljaju se i promene na koži (crveni pečati), svrab, pa sve do komplikacija koje pogađaju organe za varenje (povraćanje, grčevi, dijareja)…

pylon galenika jan 023

Od svih polenskih alergija, polen ambrozije učestvuje sa čak 60%. Jedna biljka produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna, svako od njih ima dobre aerodinamičke osobine i može da putuje i 300 km.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije

Vegetacijski period traje oko 150 dana, a na našim prostorima se pojavljuje sredinom aprila, cvetanje počinje u julu i cveta sve do prvih mrazeva.  Za suzbijanje se koriste mehaničke i hemijske mera. Vreme uništavanje je pre punog cvetanja biljke kako bi se sprečilo rasejavanje polena i kasnije semena.

KWS banner 728x90

Na obradivom poljoprivrednom zemljištu primenjuju se agrotehničke mere, uz primenu odgovarajućih herbicida, u zavisnosti od kulture. Zatim, mehaničke mere se sprovode na neobradivom poljoprivrednom zemljištu, čupanjem i košenjem ispod 5 cm od površine zemlje da bi se sprečilo objavljanje ambrozije preko bočnih izdanaka. Na zemljištu pored puteva, pruga… primenjuje se herbicid (total) na bazi glifosata.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u soji nakon nicanja

Uništavanje ambrozije obaveza vlasnika/korisnika parcele

Na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, član 10, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele.

Nakon donošenja Uredbe, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Instrukciju o primeni navedene Uredbe, navodi se na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U uredbi se nalaže uništavanje ove korovske vrste na svim mogućim lokalitetima (poljoprivredno, nepoljoprivredno, građevinsko i druga zemljišta) od strane svih subjekata koji to zemljište poseduju ili su za njega odgovorni ili ga na bilo koji način koriste.

Prema Instrukciji o primeni Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija, nadležni komunalni inspektori po utvrđivanju prisustva ambrozije na teritoriji za koju su nadležni, odmah dostavljaju obaveštenje vlasnicima, odnosno korisnicima da su obavezni da unište ambroziju na svojim površinama u roku od sedam dana od dana prijema obaveštenja.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije

Ukoliko vlasnici, odnosno korisnici ne postupe po nalogu komunalnog inspektora, obaveštava se fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji donosi rešenje o obaveznom uništavanju ambrozije i to odmah, a ukoliko vlasnici, odnosno korisnici to ne učine, ista će biti uništena o trošku vlasnika, odnosno korisnika.

Saznanje o prisustvu ambrozije na određenim parcelama komunalni inspektori dobijaju od strane područne poljoprivredne službe, građana ili na neki drugi način.

Izvori: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, dipl. inž. Milena Ćirić, Stetoskop

Prethodni tekstDa li Imlek vara potrošače – domaće, a uvozno mleko?
Sledeći tekstTrenutne zalihe zimske vlage u zemljištu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime