Savet struke voćarima: Započetu vegetaciju usporiti orezivanjem

0
729
kajsija pupljenje
Foto: Pixabay

Usled temperatura koje su iznad očekivanih za ovo doba godine došlo je do ranijeg pokretanja vegatativnih procesa. Savet struke proizvođačima je da obave orezivanje voćki i na taj način uspore započetu vegetaciju.

Agil 1120x180

Snegu se najviše nadaju voćari, jer bi usporio ili potpuno prekinuo započete procese kod voća do kojih je došlo usled visokih temperatura za ovo doba godine. Istraživač u Odeljenju za zaštitu voćaka i sertifikaciju sadnog materijala u Institutu za voćarstvo Čačak Aleksandar Leposavić kaže da ovakvo vreme ne odgovara biljnim vrstama, pogotovo voću, jer iako je voće u fazi dubokog fiziološkog mirovanja određeni procesi već polako kreću.

Leposavić savetuje voćarima, a posebno za drvenaste voćne vrste, da se uradi rezidba i da se uklone fiziološki najaktivniji delovi, posebno vrhovi, kako bi došlo do usporavanja vegetacije.

BioPlug 728x90px

Voditi računa o zaštiti

Leposavić naglašava da se mora voditi računa o redosledu izvođenja operacija, jer ovakvi uslovi pogoduju razvoju određenih patogena protiv kojih se teško nalaze rešenja. Pre sve je reč o bakterijama koje opstaju i na niskim tepmeraturama, a za koje nema odgovarajućih preparata na našem tržištu.

PROČITAJTE I...  Reakcije VOĆAKA na NEDOSTATAK VLAGE: Prepoznavanje simptoma

“Trebalo bi i da okreče stabla dodavanjem određenih bakarnih preparata sa baktericidnim dejstvom i tako preduprede štete koje mogu nastati”, naveo je Leposavić. Krečenje voćaka je jedna od najstarijih mera zaštita voćnjaka tokom zimskog perioda.

Orius 1120x1080

Prema njegovim rečima, ni sada nije kasno za hemijsku zaštitu biljaka određenim preparatima, kako bi se ispravila šteta.

Izvor: Agronews

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstTečni stajnjak (osoka): Vredno organsko đubrivo uz pravilno rukovanje
Sledeći tekstDa li Imlek vara potrošače – domaće, a uvozno mleko?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime