Digitalizacija u poljoprivredi – razbijanje mitova

0
1426
Agrosaveti - Digitalizacija u poljoprivredi 01

Šta se sve promenilo u proteklih deset godina kada je poljoprivreda u pitanju govoriće se na panel diskusiji „Digitalizacija u poljoprivredi – razbijamo mitove“ koja će se održati 3. decembra u Privrednoj komori Srbije.

Adama Maganic 1120x180

Savremene digitalne tehnologije pružaju daleko detaljniji uvid u procese u poljoprivredi nego što je to ikada ranije bilo moguće i omogućavaju da se pomire različiti kontradiktorni zahtevi.

Svaki segment proizvodnje – od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i post – žetvenih aktivnosti može se digitalizovati i tako načiniti efikasnijim.

MPS baneri II

Koncept precizne poljoprivrede podrazumeva da se prepoznaju delovi parcele koji su na neki način različiti od svoje okoline, da se oni tretiraju na poseban način, te da se tako konačno svakoj biljci pruži baš ono što joj je u tom trenutku potrebno.

Razlika u odnosu na tradicionalnu poljoprivredu

Velika razlika u odnosu na tradicionalnu poljoprivredu je to da se aktivnosti ne sprovode na nivou parcele već na nivou dela parcele, kvadratnog metra ili čak pojedinačne biljke. U praksi, ovakav pristup podrazumeva korišćenje različitih senzora koji beleže neophodne podatke o zemljištu, usevima i uslovima proizvodnje. Ovako dobijeni podaci se analiziraju i koriste da se donesu zaključci o stanju useva i o tome da li posmatranoj biljci nešto nedostaje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ukoliko je tako, neophodna sredstva se primenjuju selektivno, samo na mestu i u količini u kojoj su potrebni. Dobri primeri ovakve prakse su prskalice sa zasebnom kontrolom sekcija čijom upotrebom se može izbeći slučajno duplo prskanje, ili razbacivači kod kojih je moguće u hodu menjati količinu ili čak vrstu đubriva koje se primenjuje.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda - od zagađivača do čuvara životne sredine - uslov za integraciju u EU

Sa druge strane, kombajni sa opcijom monitora prinosa omogućavaju da se pri setvi konačno izmere prostorne varijacije prinosa, te da se ova informacija iskoristi u narednoj sezoni za poboljšanje modela i još precizniju primenu inputa.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Digitalna transformacija trenutno se dešava u svim oblastima ljudske delatnosti, ali njen uticaj u poljoprivredi može imati presudan značaj. Principi precizne poljoprivrede u ogromnoj meri već danas menjaju način na koji se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

Šta se sve promenilo u proteklih deset godina kada je poljoprivreda u pitanju govoriće se na panel diskusiji „Digitalizacija u poljoprivredi – razbijamo mitove“ koja će se održati 3. decembra u Privrednoj komori Srbije.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, Blic

Prethodni tekstNajviše novca za agrar
Sledeći tekstProizvodnja šunke u Vršcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime