Proizvodnja šunke u Vršcu

0
2460
Agrosaveti - Vršačka šunka 07

„Od brze hrane živim a sa šunkom se hvalim“ – šaljiv je na početku našeg razgovora, jedan od najpoznatijih mesara u Vršcu i predsednik Udruženja „Vršačka šunka“, ali i jedan od začetnika ideje da šunka iz tog dela Banata postane prepoznatljiv brend, Miodrag Miša Logožan. Dok degustiramo šunke našeg domaćina, ovaj majstor koji je održao vekovnu tradiciju sušenja mesa u pušnici, nam otvoreno govori o tome zašto se poslednjih godina više posvetio prodaji brze hrane.

Spyrale Adama 1120x1080

Jedinstveni ukus zbog ruže vetrova

To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je proizvodnja vršačke šunke još uvek skromnog obima, smatra Logožan i ističe da potencijala i predispozicije za afirmaciju i brendiranje tog banatskog mesnog delikatesa imaju.

Agrosaveti - Vršačka šunka 06

Ponestalo im je, kako nezadovoljno dodaje, elana i entuzijazma a ne ide im na ruku ni negativan bilans – nekada prepuni obori danas su gotovo prazni. Na prste jedne ruke može da nabroji aktivnije članove Udruženja, koje je jedino tog tipa u zemlji. A klimatski uslovi su im više nego naklonjeni, ruža vetrova na kojima se suše vršačke šunke, doprinosi njihovom jedinstvenom ukusu, kaže ovaj poznati prerađivač mesa.

PROČITAJTE I...  Farma mangulica u Kačarevu

Miris kleke koji osvaja

A, kao što je napomenuo naš sagovornik, da bi taj banatski brend stigao na trpezu, potrebno je da prođe najmanje godinu dana – od klanja, krojenja, salamurenja, zrenja do sušenja. Njena težina, po standardima, ne sme da bude manja od 12 kilograma ali je ukus, kako dodaje Logožan, najvažniji.

Agrosaveti - Vršačka šunka 04

Kada je presečete, treba da ima zagasito crvenu boju, a prostor treba da je ispunjen mirisom dima od kleke iz pušnice. Kada je zagrizete ne sme da se tegli poput žvake i treba da uživate u njenom specifičnom, slankastom ukusu. Šunka se, dodaje on, ne jede u velikim količinama već se od toga pravi mali ritual, uz kvalitetan sir i vino.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Nedostaje im „vetar u leđa“

Ružu vetrova imaju ali im nedostaje vetar u leđa i veća podrška nadležnog Ministarstva, naglašava predsednik Udruženja „Vršačka šunka“. Država bi trebala da prepozna  ali, pre svega, da podstakne i motiviše rad malih proizvođača, jer samo oni mogu da ponude stopostotni kvalitet onoga što proizvedu – smatra naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Tajna kvalitetne domaće kobasice

Agrosaveti - Vršačka šunka 03

Pod kvalitetom on prvenstveno podrazumeva zaštitu potrošača. Logožan smatra da su industrijski suhomesnati proizvodi jestivi ali je njihova zdravstvena bezbednost pod velikim znakom pitanja. Sve se svodi još uvek samo na reči, a dela su nevidljiva i to se neminovno mora promeniti – kategoričan je naš sagovornik.

Afirmisati tradicionalnu hranu

Porodica Logožan ima višedecenijsku tradiciju proizvodnje svinjskog mesa i prerađevina. Još je Miodragov deda, 30-ih godina prošlog veka, ponosno okačio na zid diplomu majstora kobasičarstva a taj zanat ostao je, kako šaljivo dodaje, zapisan i u njegovim genima. Oprobao se on i u pravljenju kobasica ali je otišao i korak dalje, te je na jednom od sajmova ponudio kobasicu sa suvim grožđem, koja je naišla na pozitivan odjek među posetiocima.

Agrosaveti - Vršačka šunka 01

Namera mu je da u godinama koje slede, uz čuvena vršačka vina, piva, sir i šunku, afirmiše i svoje domaće kobasice, na etno salašu u Velikom Središtu, koji bi naredne godine trebalo da dobije novo ruho i biće spreman za putnike namernike i ljubitelje tradicionalne hrane i pića.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u Vršcu

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstDigitalizacija u poljoprivredi – razbijanje mitova
Sledeći tekstBavarac otvorio hotel u znaku kobasice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime