Dmitar izmislio turbo-kolica za malinare

0
1307
Agrosaveti - Kolica za branje malina 01

Dmitar Gaburović (81) iz Cerove kod Arilja, verovatno najstariji pronalazač na našim prostorima, prijavio je Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije kao svoj izum ručna kolica za branje malina i kupina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kolica su namenjena za izmenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tokom branja plodova ovih biljaka, sa ciljem da se izbegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje sa obe ruke.

Po konstrukciji, to su ručna kolica sa jednim točkom i nosačima za smeštaj tereta prilagođena ambalaži za branje. Kolica se opremaju klinovima na dnu nogara, radi boljeg zadržavanja na nagnutom terenu. Opremljena su nosačem sklopljivog suncobrana, sa mogućnošću podešavanja nagiba, radi zaštite radnika i ubranih plodova od jakog sunca i kiše. Kolica su, takođe, opremljena korpom za smeštanje boca sa pijaćom vodom za radnike.

Adama Sultan 1120x180

„Konstruisao sam, napravio i patentirao kolica sa suncobranom i verujem da će svakome, ko ih bude koristio, olakšati branje. Mogu se upotrebiti čak i na strmim terenima do 35 stepeni i njima se postiže lakše branje u svim vremenskim uslovima, brže odlaganje gajbi koje se ne ređaju na raskvašenu zemlju već odmah odvoze u transport. Ovim je učinak u branju povećan 30 odsto“ – kaže Gaburović.

PROČITAJTE I...  Syngenta - Dani polja

Izvor: Agronews, Politika

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstSrbija, gubitnik ruskih sankcija?
Sledeći tekstRaste potražnja za mini kravama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime