Raste potražnja za mini kravama

0
3807
Agrosaveti - Mini krave 01

Male veličinom, mini krave imaju i isti takav apetit, ali daju mnogo mleka, pa su pogodne za male farme.

Agil 1120x180

Standardna goveda teže više od 450 kilograma, zahtevaju velike površine za pašu i mogu da pojedu preko tone dodatne hrane godišnje. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su minijaturna goveda sve traženija. Ona teže od 200 do 300 kilograma, dovoljno im je pola hektara za pašu i jedna trećina dodatne hrane. Ono što je posebno važno – daju od 50 do 75 odsto više mleka u odnosu na vrstu u punoj veličini.

„To su efikasne male krave“, rekla je Heder Fabricio (Heather Fabrizio) sa farme iz Misurija. Ona i njen muž bili su zadivljeni mlečnošću ovih kravica. „Jedini smo u okruženju koji imaju računicu u mlečnom govedarstvu, jer su mini krave održive, kada je reč o količini hrane koja im se daje i ceni mleka“, dodaje za Modern Farmer.

BioPlug 728x90px

Džersej rasa posebno popularna

Ove krave su vrlo jednostavne, a nisu im potrebne niti posebna oprema, niti ograda. Visoke su od 100 cm, do 120 cm. Favorit stočara iz Misurija je džersej (Jersey) rasa. Ona daje veliku količinu mleka (od 3.500 do 5.000 litara u laktaciji), koje se odlikuje visokim procentom mlečne masti (4,7-6,3%). Sa druge strane, kvalitet mesa je loš.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Svako sa tri krave može da ispuni uslove za premiju za mleko

Mnogi dodaju da to nisu samo domaće životinje, nego slatki, mali ljubimci. Ipak, njihova cena nije mala. U SAD je potrebno izdvojiti dodatnih 1.000 dolara za jednu životinju, u odnosu na uobičajene cene. To znači da se cene kreću od 3.000 do 15.000 dolara.

Orius 1120x1080

Najmanja krava ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Svolou je mini krava dekster rase iz Zapadnog Jorkšira, koja je još 2010. godine ušla u knjigu rekorda. Njena visina bila je svega 84 centimetra! Tada je bila stara 11 godina, a visinom je bila niska i za standarde svoje rase. Kako su tada govorili njeni vlasnici, volela je da pase, slušajući radio. Do tada se telila devet puta, a svi mladunci su je prerasli, jer su bili su normalne visine za ovu rasu.

Izvor: Agronews, Agroklub

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDmitar izmislio turbo-kolica za malinare
Sledeći tekstRuralni razvoj, celokupan razvoj sela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime